Posten truet af milliardunderskud

Faldende brevmængder betyder, at Post Danmark om fem år vil tabe op mod 2 kr. for hvert brev, der skal bringes ud. Transportministeren vil gribe ind med færre krav til Post Danmark og højere portopriser.

Post Danmark har kurs mod massive tab i takt med, at danskerne skruer op for brugen af netbank, email og eboks - og ned for breve og postkort.

Mens der i 1999 blev sendt 272 breve pr. dansker, blev der sidste år kun sendt 181, og om 10 år vil der blot blive smidt godt 70 breve i postkassen for hver borger.

Det fremgår af et notat fra Post Danmark til Folketingets Transportudvalg, som Morgenavisen Jyllands-Posten er i besiddelse af.

Den kraftige nedtur for brevmængderne vil slå et stort hul i postens pengekasse, som ellers har bugnet af store, men dalende overskud de seneste år.

Allerede i 2014 risikerer Post Danmark et driftsunderskud på op mod 1,4 mia. kr. som følge af udviklingen, viser notatet.

Det svarer til, at selskabet vil tabe godt 2 kr. for hvert brev, der bliver bragt ud.

Derfor skal politikerne gribe ind nu, siger transportminister Hans Christian Schmidt (V): »Der er to muligheder. Vi kan give Post Danmark færre pligter eller hæve portoprisen. Og jeg vil tro, at vi skal bruge hele paletten,« siger ministeren, der afviser en tredje mulighed: Statsstøtte til postvæsnet.

Den tidligere transportminister, nuværende justitsminister Lars Barfoed (K), har tidligere luftet ideen om at reducere antallet af postdage fra seks til fem om ugen. Men det afviser Schmidt.

Alle muligheder i spil


..

Læs også