Post Danmark upåvirket af højkonjunktur

Selv en højkonjunktur kan ikke forhindre faldende brevmængder, vurderer postboss. • Derfor må Folketinget vedtage en aftale om fremtidens postservice.

Mens alt fra byggebranchen til serviceindustrien håber på stigende efterspørgsel og bugnende ordrebøger, når den aktuelle økonomiske krise blæser over, er situationen anderledes for det nationale postselskab.

For selv om konjunkturerne vender, vil antallet af breve fortsat falde markant år efter år.

Ifølge et notat fra Post Danmark vil det nuværende antal breve på ca. 1 mia. blive mere end halveret frem mod 2019 - og i de kommende år, hvor andre virksomheder venter bedring på bundlinjen, vil milliarderne fosse ud af Post Danmark i form af driftsunderskud på op til 1,4 mia. kr. i 2014 i det værste af tre scenarier.

I det mest positive scenarie er underskuddet 400 mio. kr. til den tid.

Sidste år oplevede Post Danmark, der i fjor fusionerede med svenske Posten AB, det største fald nogensinde i brev- og pakkemængderne.

Hvert tiende brev forsvandt på et år mod fald på blot 3 pct. i perioden op til krisen.

Og ifølge Morgenavisen Jyllands-Postens oplysninger er det drastiske fald fortsat i 1. kvartal 2010.

Derfor efterlyste koncernchef i Posten Norden Lars G. Nordström på årets generalforsamling i Posten Norden en strukturtilpasning for posten, som er langt mere vidtgående, end man kunne forestille sig for bare få år siden.

Noget skal gøres


..

Læs også