Vestas modarbejdede fald i transportaktier

Følg aktiekurserne onlineAktierne på fondsbørsen i København sluttede en god uge med en negativ handelsdag, og C20-indekset lukkede 0,63 pct. lavere i 402,68. Transportsektoren var tynget af profithjemtagning, mens vindmøllegiganten Vestas og høreapparatkoncernen William Demant forsøgte at kæmpe imod den negative stemning.

»Efter at have ligget omkring uændret det meste af fredagen endte C20 i negativt terræn, og kort inden markedslukning blev det danske indeks sendt lavere, efter at det amerikanske finanshus Goldman Sachs blev anklaget for bedrageri af det amerikanske finanstilsyn, SEC. Udover det var det især transportsektoren, der var ramt af profithjemtagning efter den seneste tids kursstigninger, hvor DSV fik ekstra hug, efter at torsdagens opkøbsrygter blev manet til jorden. Vestas steg pænt, da selskabet både modtog ordre og opjustering. Fredagens amerikanske nøgletal havde ikke den store effekt, og i den kommende uge vil det fortsat være de amerikanske regnskaber, der tager overskrifterne,« sagde aktiechef Ole Kjær Jensen fra Sydbank til RB-Børsen.

Vestas lukkede 1,1 pct. højere i kurs 337. Ifølge en pressemeddelelse fra svenske Eolus skal Vestas fra efteråret og de næste tre år frem levere op til potentielt 90 vindmøller af typen V90 2,0 MW. I første omgang dækker rammeaftalen leveringen af 70 vindmøller, men Eolus har option på yderligere 20 møller i aftaleperioden.

Yderligere hævede tyske Commerzbank sin anbefaling på Vestas til "køb" fra "tilføj", mens den tyske konkurrent Nordex fik hævet sin anbefaling til "køb" fra "hold".

Den amerikanske vindmølleproducent GE så omsætningen fra vind-divisionen falde 20 pct. i 1. kvartal af 2010 i forhold til samme periode året forinden. Det fremgik af GE's regnskab for 1. kvartal.

William Demant sluttede med fredagens største C20-fremgang, da høreapparataktien lukkede 3,1 pct. højere i kurs 396. Alt tyder på, at det går strygende for salget af William Demants seneste skud på stammen af produkter, højprisapparatet Oticon Agil.

Tryg dykkede 5,3 pct. til kurs 358, efter at aktien fredag blev handlet uden udbytte på 15,5 kr. efter torsdagens generalforsamling. Topdanmark lukkede 1,1 pct. lavere i kurs 708. Det amerikanske finanshus Morgan Stanley indledte sin dækning af Tryg, Topdanmark og finske Sampo. Tryg fik anbefalingen "undervægt", mens Topdanmark og Sampo fik anbefalingen "ligevægt". Transportaktierne var under pres, og A.P. Møller - Mærsk faldt 1,9 pct. til kurs 45.900 efter at have leveret markante stigninger både onsdag og torsdag. DSV lukkede 3,3 pct. lavere i kurs 104.

Alk-Abello faldt 0,2 pct. til kurs 445. Den franske konkurrent Stallergenes så en omsætningsfremgang på 13 pct. i 1. kvartal. Salget rundede 63 mio. euro, og Stallergenes påpegede, at salget af græspollenallergi-tabletten Oralair fortsat er en markant vækstfaktor i især Tyskland. Stallergenes fastholdt forventningerne om en salgsvækst på 8 pct. i 2010 samt en forøgelse af marginalen.

Læs også