Den græske tragedie satte sit præg

Investorerne er travlt optagede af den igangværende regnskabssæson i USA.Der har været uventet gode indslag fra blandt andet Intel og JPMorgan.

Uden at der på nogen måde var tæppefald for den græske tragedie, fik aktieinvestorerne lidt mere ro i sindet desangående i begyndelsen af sidste uge, da finansministrene fra eurolandene var blevet enige om detaljerne i hjælpepakken til Grækenland.

Lidt skuespil var manøvren dog ikke foruden, for håndsrækningen aktiveres kun om nødvendigt, og man satsede måske på, at den blotte tilstedeværelse af hjælpepakken kunne fjerne så meget usikkerhed og bekymring fra markederne, at grækerne selv ville være i stand til at løse deres problemer.

Om det bliver muligt, er der delte meninger om, men investorerne fik en lille forsmag i den forgangne uge, da grækerne holdt auktion over statsobligationer, og interessen for de pågældende papirer lod ikke meget tilbage at ønske.

Derimod viste auktionen, at investorerne fortsat vil have en pæn rente for at låne penge ud til grækerne, og det blev for mange en lille påmindelse om, at der stadig er et langt stykke vej endnu, inden de græske problemer er løst.

For en stund aftog aktieinvestorernes bekymringer over den græske problematik, og så kunne man ellers foranlediges til at tro, at der med et snuptag ville komme andre boller på suppen i aktiemarkederne. Men investorerne fik allerede i begyndelsen af sidste uge nye ting at se til - nemlig sæsonen for kvartalsregnskaber i USA.

Traditionen tro var det aluminiumsproducenten Alcoa, der lagde ud med sine tal for 1. kvartal, og efter et hurtigt kig i resultatopgørelsen var investorerne en smule skuffede. Overskuddet i den forgangne periode stemte nogenlunde overens med forventningerne, hvorimod omsætningen hos Alcoa skuffede.

Til alt held slog investorerne i første omgang en smule koldt vand i blodet, hvorefter de nåede til den erkendelse, at det sikkert ville være klogt at se nogle flere kvartalsregnskaber fra de toneangivende selskaber, før man dømte opsvinget ude.

Og måske med god grund, for knap havde støvet lagt sig fra offentliggørelsen af regnskabet fra Alcoa, før der kom meddelelser fra chipproducenten Intel og finanskæmpen JPMorgan Chase & Co.

De to sidstnævnte kvartalsregnskaber var efter investorernes opfattelse gjort af et anderledes stof og kunne derfor fremtrylle en vis optimisme i aktiemarkederne.

Selv om kvartalsrapporterne fra Intel og JPMorgan efterfølgende gav anledning til kursstigninger på en lang række børser, resulterede de i første omgang ikke i nogen større optur i aktiemarkederne.

Det virker umiddelbart, som om investorerne godt vil se flere amerikanske kvartalsregnskaber i håbet om at få et mere præcist indtryk af den økonomiske situation i USA, inden de atter begynder at bruge større armbevægelser i markederne. Derfor er flere handlere af den overbevisning, at den kommende tid let kan byde på dage uden større bevægelse på aktiebørserne.

Læs også