Bankkunder må betale for landbrugsstøtte

Finanssektoren skal de kommende to år betale 1 mia. kr. ekstra til staten, som bruger pengene på at lempe landbrugets jordskatter.

Finanssektoren tvinges til at betale for regeringens hjælpepakke til landbruget, men regningen bliver sendt videre til kunderne.

Det fastslår banker og realkreditselskaber, som i forvejen har travlt med at hæve de rente- og bidragssatser, som bl.a. landmændene betaler.

Målet er at spare op til kommende tab på det kriseramte erhverv og samtidig dække omkostningerne ved at deltage i bankpakke II.

Nu pålægges finanssektoren en yderligere omkostning på 1 mia. kr. i form af en forhøjet lønsumsafgift.

Regeringen vil bruge disse penge til de første to år at finansiere lempelsen af landbrugets jordskatter.

Pengene går til landmændene, men det bliver alle bankernes og realkreditselskabernes kunder, der kommer til at betale regningen for regeringens støttepakke til landbruget.

»Øgede omkostninger som eksempelvis regeringens hjælpepakke til landbruget vil påvirke de generelle rentesatser for kunderne. Men umiddelbart betyder det ikke, at landmændene skal betale mere end andre. Deres forhold vurderes individuelt og ud fra den enkeltes situation samt erhvervets udvikling,« siger direktør Jørgen Lund, Jyske Bank.

Landbruget modtager i forvejen betydelige beløb i støtte fra skatteborgerne. Ifølge en ny opgørelse fra Fødevareministeriet har dansk landbrug i årene 2002-2010 modtaget i alt 80,3 mia. kr. i støtte fra EU. Derudover modtager landmændene en indirekte dansk statsstøtte, som ifølge Det Økonomiske Råd årligt udgør ca. 2 mia. kr.

For årene 2002-2010 udgør den samlede støtte til landmændene således op mod 98 mia. kr. Derfor sænker regeringen jordskatterne, og regningen de første to år betales i sidste ende af alle danskere, der er kunder i en bank eller et realkreditinstitut. Finanssektoren har ingen planer om at sende regningen målrettet ud til de i forvejen kriseramte landmænd. •

Jordskatter ned


Finansieres af nye afgifter


..

Læs også