Stor gevinst på bredbånd

Danmark kunne tjene stort ved at satse på høje hastigheder på bredbånd.

Det konkluderer en ny rapport, der blev fremlagt fredag ved en konference om bredbånd. Men gevinsterne er langt fra hjemme, fremgik det også.

Ifølge analysefirmaet Copenhagen Economics kan Danmark i 2020 øge bruttonationalproduktet med ca. 114 mia. kr. ved at følge anbefalinger fra Højhastighedskomitéen. De går ud på at sikre en datahastighed på 40 megabit pr. sekund i gennemsnit mod fem megabit i 2008.

Gevinsten fra højhastighedsnet bliver endnu større, hvis man går op til 90 megabit - Sveriges mål for 2020. Det ville sikre en ekstra BNP-værdi på 170 mia. kr.

Rent politisk lægger både telebranchen og politikere fra regeringspartierne stor vægt på en markedsdrevet udvikling.

Politikerne står med en række valg, hvis de høje hastigheder skal nås via et fibernet. Det gælder for eksempel hvordan staten kan gribe ind og fremme udviklingen uden at genere markedet. En mulighed er at sikre en øget efterspørgsel fra det offentlige, som kan trække brugen af nettet i vejret og gøre det mere overkommeligt for teleselskaberne at få det helt udbygget.

Desuden vil politikerne sikre, at også udkantsområder får glæde af de høje hastigheder, så der ikke bliver for stort et skel til de øvrige dele af landet.

Læs også