Polske maskiner ødelagde marker

Hundredvis af sønderjyske landmænd og lodsejere mener, at energiselskabet PGNiG har ødelagt deres marker under jagten på olie.

Fire 20 tons tunge vibrationskøretøjer fra energiselskabet PGNiG kørte i efteråret 2009 og i foråret 2010 i alt ni kilometers fire meter brede og 40-50 centimeter dybe riller midt i landmand Mogens Dalls marker.

Nu mener han - ligesom i alt godt 500 landmænd og lodsejere i Sønderjylland, hvis man skal tro LandboSyds opgørelse - at det polske energiselskab har brudt aftaler om kun at bruge »lette køretøjer«, og om kun at køre »i kanter og på markveje«. Især raser han over, at polakkerne sendte maskinerne ud på hans 250 hektar store markarealer kort tid efter, at han sidste år havde pløjet og sået og gjort klar til sæsonen for 2010 - som nu er grundigt ødelagt.

»Aftalen var, at de ville køre efter høst, og inden vi pløjede og såede nye afgrøder. De kom først i gang efter, at vi havde sået. Jeg ved ikke, hvad der skete med os landmænd, da vi skrev under på deres papirer. Vi må have været for godtroende,« siger Mogens Dall.

For to og en halv måned siden fik han dog et plaster på såret: 130.000 kr. i erstatning, som dækkede »struktur- og afgrødeskader«.

Men som landmanden siger, så mangler han stadig penge for »sporopretning«. Dem vil det polske firma først betale, når han selv har rettet op på skaderne og kan fortælle, hvor mange arbejdstimer, han har brugt på at rette de ni kilometer lange fuger op.

Det sorte guld


..

Læs også