Kommuner halser efter de private

Kommunerne er slet ikke i stand til at matche private i de udbud, der bliver udsat i konkurrence. Private virksomheder varetager 99,5 pct. af alle de opgaver, som bliver sendt i udbud.

Ud fra en økonomisk betragtning burde kommunerne lade private varetage kommunale opgaver i langt højere grad end hidtil.

Det mener erhvervsorganisationen DI, som har foretaget beregninger, der viser, at private stort set konsekvent vinder de opgaver, som kommunerne sender i udbud, og som kommunerne også selv kan byde på.

I kroner og øre viser beregningerne således, at kommunerne blot har vundet opgaver for 300 mio. kr. ud af konkurrenceudsatte opgaver for en samlet værdi af 53 mia. kr. Det svarer til 0,5 pct.

Chefkonsulent i DI Peter Bay Kirkegaard mener, at det bør give anledning til overvejelser om at sende endnu mere i udbud og udnytte et potentiale på 213 mia. kr., ifølge DI's udregninger.

»Det fylder meget i kommunerne, at de selv synes, at de er de dygtigste til at løse opgaverne, og derfor kan det undre, at de ikke løser flere af opgaverne selv. Når det kommer til stykket, kan de ikke matche de private, og derfor så vi gerne, at man tog et alvorligt kig på, hvor man kunne øge konkurrenceudsættelserne. Det kunne f.eks. være på det sociale område,« siger han.

Ole Helby Petersen, der forsker i offentligt/privat samarbejde hos Anvendt Kommunalforskning, mener, at der altid er grund til at overveje, om en kommunal opgave bedre kan udføres i privat regi, men man må ikke stirre sig blind på den løsning.

Omhu og omtanke


..

Læs også