Amagerbanken politianmeldes

Bankdirektør risikerer bøde efter at have givet spekulativt lånetilbud.

Amagerbanken bliver nu meldt til politiet for at have givet erhvervsmanden Per Siesbye et alt for spekulativt lånetilbud i december 2009.

Anmeldelsen er endnu ikke sendt af sted til Statsadvokaten for Økonomisk Kriminalitet, men Morgenavisen Jyllands-Posten erfarer, at Finanstilsynet allerede har fortalt Amagerbanken, hvad man vil gøre.

I et brev til banken skriver tilsynet således: »Finanstilsynet skal derfor anmode om, at der indledes politimæssig efterforskning i forbindelse med ovenstående.«

Morgenavisen Jyllands-Posten afslørede den 8. januar i år, at banken havde tilbudt Per Siesbye at låne 9 mio. kr., som han skulle bruge til at købe nye obligationer i Amagerbanken.

Manøvren er problematisk, fordi banken dermed ville føre sine egne penge tilbage i den kasse, der skulle styrke bankens økonomiske stødpuder. Banken ville således ikke blive reelt rigere ved at udstede obligationerne, fordi man ville blive finansieret af sine egne penge.

Overtrædelse af lov om finansiel virksomhed kan straffes med fængsel, men advokat og lic. jur., Morten Samuelsson, vurderer, at Amagerbanken højest risikerer en bøde for forseelsen.

»Tilbuddet til Per Siesbye skulle kompensere ham for det honorar, han ikke fik for at skaffe banken kontakt til Karsten Ree. Jeg vil karakterisere det som en lidt for smart løsning, hvor de overså, at de overtrådte lov om finansiel virksomhed. Men ideen er selvfølgelig kommet et sted fra, og hvis politiet kan bevise, at det er et udtryk for en normal forretningsgang, har banken et større problem,« siger Morten Samuelsson.

Tilbuddet til Per Siesbye bærer udover adm. direktør Jørgen Brændstrups underskrift også afdelingsdirektør Per Kirk-Andersens underskrift. Sidstnævnte er suspenderet efter, at Jyllands-Posten i sidste uge afdækkede, at han som privatperson i 2008 handlede pantebreve med en af bankens storkunder. Jørgen Brændstrup venter en afgørelse på den sag sidst på ugen.

Læs også