Større agtpågivenhed

Sagen om Goldman Sachs lagde en dæmper på risikovilligheden.Det blev en kedelig dag for luftfartsaktierne og den europæiske valuta.

Brevkasse for investorerBeskyldningerne om svindel i den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs var mandagens store samtaleemne i de finansielle markeder, og affæren skabte en lidt trykket stemning på flere af børserne, hvilket gjorde tilværelsen sur for en række aktier.

I fredags beskyldte det amerikanske finanstilsyn Goldman Sachs for at have bedraget nogle af sine kunder i forbindelse med salg af værdipapirer, og den melding gjorde investorerne utrygge, hvorefter de skruede ned for deres købelyst.

Ramte især bankerne


Senere opstod der forlydender om, at myndighederne i Tyskland og Storbritannien ligeledes vil kigge Goldman Sachs' forretninger efter i de to lande.

Sagen om Goldman Sachs gik især ud over en stribe af bankaktierne, fordi investorerne endnu ikke har overblik over, hvorvidt beskyldningerne mod den amerikanske investeringsbank blot er en enlig svale eller måske toppen af isbjerget.

Hvis der er hold i beskyldningerne mod Goldman Sachs, kan det måske resultere i en yderligere stramning af kontrollen med de finansielle selskaber, hvilket efter nogle investorers mening kan reducere de pågældende virksomheders handlefrihed og dermed være en ulempe.

Luftfartsaktier i klemme


Men det var ikke kun de finansielle aktier, som fik ørerne i maskinen mandag, da askeskyen over store dele af det europæiske luftrum fik investorerne til at udvikle en vis berøringsangst med aktierne i luftfartsselskaberne.

De mange aflysninger i forbindelse med flyveforbuddet har kostet luftfartsselskaberne store tab, for når flyene står på jorden, tjener luftfartsselskaberne ingen penge. Derudover er der sikkert mange kunder, som vælger at se tiden lidt an, inden de køber en flybillet, fordi de gerne vil se situationen for lufttrafikken normaliseret. Andre har måske fundet alternative rejseformer, så måske vil efterspørgslen efter flybilletter være klemt et stykke tid fremover.

På et tidspunkt lå Air France-KLM, British Airways og Lufthansa alle med kursfald på over 4 pct.

Rejseselskaberne var også trængt i defensiven mandag grundet deres store udgifter i forbindelse med det kaos, som askeskyen fra den islandske vulkan har forårsaget. Så mandag midt på eftermiddagen lå både TUI og Thomas Cook lavere.

Den hollandske elektronikkoncern Philips var derimod med til at kaste en smule glans over aktiemarkedet, da selskabet fremlagde et overraskende godt regnskab for årets første tre måneder. I 1. kvartal 2010 fik Philips en omsætning i underkanten af 5,7 mia. euro, hvilket var bedre end ventet.

Langt bedre end ventet


Men nederst i resultatopgørelsen kunne investorerne se et overskud efter skat på 200 mio. euro, og det var næsten dobbelt så stort som ventet.

Når det handler om fremtiden, regner Philips med en positiv effekt på salget i forbindelse med VM i fodbold i Sydafrika.

Den amerikanske dollar havde let ved at tiltrække investorerne under mandagens handel, fordi hovedparten af aktørerne havde øget deres risikoaversion. De fleste var blevet lidt mere forsigtige i mandagens markeder oven på nyheden om Goldman Sachs i USA, og derudover sendte flere betænkelige tanker til det forestående møde mellem eurolandene/IMF og Grækenland.

Mødet skulle begynde mandag, men som følge af askeskyen og flyveforbuddet er det blevet udskudt til senere på ugen. Investorerne vil gerne have klarhed over, hvad der kommer ud af mødet, inden de begynder at købe euro i større stil, og hen over mandagen havde den fælles europæiske valuta svært ved at gøre sig gældende over for den amerikanske dollar.

Mandag eftermiddag ved 16-tiden var kursen på den amerikanske valuta i dansk regning steget til 553,70 kr. mod 550,90 kr. på samme tidspunkt fredag eftermiddag.

Yennen styrket


Investorernes reducerede appetit på risiko gav sig endvidere udslag i en pæn stribe købsordrer på den japanske valuta, der ofte figurerer på investorernes liste over mere sikre steder at parkere midlerne, og mandag ved 16-tiden var kursen på yen steget til 6,0130 kr. fra 5,9440 kr. i fredags.

Læs også