Goldman hjælper Obama

Tilsyn Sagsanlægget mod Goldman Sachs kan undergrave påstande om, at reformer af den finansielle sektor blot vil forlænge den mangelfulde kontrol med banker og forsikringsselskaber. Præsidenten indleder i morgen en kampagne mod republikanske modstandere med et besøg på Wall Street.


Det historiske sagsanlæg mod Wall Street-giganten Goldman Sachs kan blive en vigtig håndsrækning til præsident Barack Obama i hans bestræbelser på at få Kongressen til at vedtage skærpede regler og øget tilsyn med hele USA's finansielle sektor. Finanstilsynet SEC har ganske vist gennem sin chef, Mary Schapiro, afvist, at der skulle være nogen sammenhæng mellem anklagerne mod storbanken og de forhandlinger om regeringens forslag, der ventes indledt i denne uge.

Præsidentens demokratiske partifæller har været tilbageholdende med at bruge sagsanlægget som et argument for reformerne af frygt for, at det kunne give bagslag. Deres republikanske modstandere har derimod straks betegnet timingen som påfaldende.

Inden SEC spillede ud med anklager, der i realiteten siger, at Goldman med fuldt overlæg påførte investorer et tab på omkring 1 mia. dollars for til gengæld at hjælpe en vigtig klient til en gevinst af samme størrelse, havde republikanerne afvist regeringens udspil. Det er sket med påstande om, at forslaget vil fastlåse det nuværende system og garantere, at bankerne i en kommende krise bliver reddet af statens tilskud og dermed i sidste ende af skatteydernes penge. Dette såkaldte bailout-system er blevet mål for en hastigt voksende kritik fra næsten alle vælgergrupper.

Grov fordrejning

..

Læs også