Kæmpe 3F-ja afblæser konflikt

HK stemte som eneste forbund massivt nej til nye overenskomster. Lav stemmedeltagelse og historisk ændring i 3F'ernes stemmeafgivelse afblæser storkonflikten.

Storkonflikten er definitivt afblæst, selv om HK Privats massive nej-kampagne har betydet, at hele 87,9 pct. af HK Privats stemmer landede på et nej.

3F'erne vendte nemlig på en tallerken ved dette års urafstemning og landets største forbund droppede det sædvanligt overvældende samlede nej: 69,9 pct. stemte ja.

»Der er et meget stort flertal i 3F for et ja. Det er historisk, at der er så entydig og bred opbakning til forliget. Det hænger sammen med, at man har vurderet, at forliget har været det muliges kunst under de nuværende konjunkturer, og at man har tilgodeset krav om værktøjer mod social dumping,« vurderer arbejdsmarkedsforsker Jesper Due, Københavns Universitet.

Det markante ja hos 3F skyldes ifølge arbejdsmarkedsforsker Jørgen Steen Madsen, KU, at 3F's krav har været anderledes gjort op denne gang.

»Tidligere har man haft lange lister med krav, der kunne gøres op i tocifrede procenter. Man har målbevidst arbejdet på en realistisk strategi denne gang og kun haft kampen mod social dumping som tema,« siger Jørgen Steen Madsen.

»Det er 3F's ændrede kurs, der har været forudsætningen for, at man kunne få et ja, når HK denne gang for første gang har stemt nej. 3F'erne skulle ikke nyde noget og havne i en storkonflikt,« pointerer han.

Et gratis nej

..

Læs også