Gigantisk regning til bankerne

IMF lægger op til milliardbeskatning af finansindustrien. Dansk professor roser forslag, som bl.a. beskatter risikotagning.

En gigantisk regning venter finansindustrien, hvis G-20 landene følger de netop offentliggjorte anbefalinger fra Den Internationale Valutafond (IMF).

Politisk har der længe været enighed om, at finansindustrien både skal betale for oprydningen under finanskrisen og for fremtidige redningsaktioner. Konkret foreslår IMF en skat, hvor de banker og andre finansvirksomheder, der har den største risikoprofil og er for store til at måtte gå ned, skal bidrage mest. Desuden skal finansindustriens indtjening og bonuslønninger beskattes.

Da oprydningen under finanskrisen har kostet 2-4 pct. af bruttonationalproduktet (BNP), vil det være summer i den størrelsesordenen, som finansindustrien fremover skal bidrage med.

»Forslaget fra IMF er bestilt af G-20 landene og må tages meget alvorligt. Hvis det føres ud i livet, kan det reducere de europæiske bankers overskud før skat med så meget som 20 pct.,« skriver Credit Suisse i en analyse.

Hvis danske finansvirksomheder skal bidrage med, hvad der svarer til 2-4 pct. af BNP, vil de skulle punge ud med 34 til 68 mia. kr.

»De hårdest ramte europæiske banker vil være Royal Bank of Scotland, Commerzbank, Dexia og Swedbank, mens ”vinderne” vil være HSBC, Standard Chartered, Banco Santander, Intesa Sanpaolo og UniCredit,« mener Credit Suisse.

Generelt vil banker, hvis aktiviteter er spredt jævnt over flere lande, og som har en moderat risikoprofil, slippe mere lempeligt i skat end risikovillige banker med en høj lokal markedsandel.

Fremragende forslag

..

Læs også