Banken alene i verden - næsten

Enkelte banker har været meget i søgelyset, men flere er på vej.

Det kan være udfordrende at være ansat i Anders Dams Bank for tiden. Banken, som nogle måske kender under dæknavnet (men tag ikke fejl!) Jyske Bank, har mistet skal vi kalde det sin jyske uskyld.

I Jylland er en aftale en aftale. Holder vi den ikke, risikerer vi tæsk.

Og Anders Dams Bank får tæsk - fuldstændig fortjent efter min mening, for bankens investeringsforening har opfundet et produkt, der ikke virker.

Her tænker jeg på Jyske Invest Hedge Markedsneutral Obligationer.

Produktet, der ikke virker, har som bekendt kostet kunderne ca. 800 mio. kr. på rekordtid.

I denne uge tabte Jyske Bank 11 sager om foreningen i Pengeinstitutankenævnet med dommerstemmerne 5-0 og fik besked på at tilbagebetale i alt 1,9 mio. kr.

Men hvis det går, som det er gået i andre lignende sager, vil Anders Dams Bank ikke betale, og det vil han lade sin juridiske direktør Peter Stig Hansen fortælle os, hvis vi spørger.

Og det gør vi.

Og så er der regnskabet. Det var overraskende fælt ganske kort tid efter en aktieudvidelse.

Dertil kommer, at de spanske myndigheder har givet banken bøder for at have overtrådt de spanske regler om hvidvask i Spanien og Gibraltar.

Det er ikke let.

Vi har på denne avis beskrevet alle disse udfordringer, og fra pålidelige kilder har jeg fået at vide, at vi blev nævnt på generalforsamlingen, men ikke for noget positivt.

For at stoppe enhver diskussion om heksejagt foretog jeg for få uger siden et støtteopkøb dels af aktier i Anders Dams Bank, dels i den udskældte hedgeforening i hans investeringsforening med navnet Dams Invest - undskyld Jyske Invest.At jeg har tjent penge på mit opkøb i den forløbne uge, tager jeg med! Jyske Bank-aktien er steget uden en speciel forklaring. Det har så ikke forhindret flere "analytikere" i at lede efter en. Så gik den arbejdsdag jo.

Jyske Invest Hedge Markedsneutral Aktier lever op til sit navn. Den er neutral, der sker nemlig ikke rigtigt noget med den.

Anderledes forholder det sig med Jyske Invest Hedge Markedsneutral Obligationer. Dens ”neutralitet” består af et tab på ca. 80 pct.

Jeg tror, at Jyske Bank føler sig lidt alene i verden.

Men det er snart slut. Regnskabet for den såkaldte finanskrise skal gøres op, og det ser ikke kønt ud.

Flere af de små banker, som et flertal i Folketinget angiveligt mener er løsningen på alle problemer, har netop store problemer.

Direktøren i Sparbank er blevet smidt på porten, ironisk nok fordi han gerne ville gøre sin bank stor.

Bankinvest har med nogle garantiobligationer givet sine kunder store tab, ja muligvis taber de det hele.

Spar Nord har smidt i omegnen af 90 pct. af kundernes penge væk i et investeringsselskab. Det samme har et Sydbank-selskab gjort.

Jeg tør næsten ikke tænke på, hvordan det ville være gået de pågældende kunder, hvis ikke vi det seneste år havde oplevet en historisk aktieoptur.

Heldigvis kan man da ikke tabe mere end 100 pct., med mindre man altså har gearet!

Og så er der Saxo Bank. Danmarks machobank bliver nu ramt af kritik ikke mindst fra udlandet, hvorfra vi får at vide, at flere kunder føler sig snydt måske ikke af Saxo Bank, men af bankens samarbejdspartnere.

Vi ved det faktisk ikke.

Det er også kommet frem, at bankens direktør, Eric Rylberg, har indgået flere forlig med utilfredse kunder.

Hvis jeg for et år siden havde fulgt bankens spådomme om verdensøkonomien, der stort set gik ud på, at vi levede i akut risiko for at skulle bo i jordhuler, dræbe vores egen føde med de bare næver og selv udhule træstammerne, hvis vi ville krydse Storebælt, så ville min lille aktieportefølje her være endnu mere sølle.

Banken, der bl.a. har specialiseret sig i valuta, har uden synderligt pres udefra set sig nødsaget til at fortælle følgende:

Og hold nu fast: 32 pct. af bankens kunder har tjent mere end 5 pct. af deres indskud. 20 pct. har fået et "neutralt" afkast (der var den igen!) mellem plus 5 og minus 5 pct. De sidste 48 pct. har tabt.

Det kan chokerende nok blive ringere, for de ringe resultater er kommet hjem i historiske opgangstider.

I modsætning til Jyske Bank og andre banker er ingen danske kunder i Saxo Bank stået frem. I det hele taget har vi slet ikke hørt noget om Saxo Banks kunder altså bortset fra dem i fjerne lande.

Jeg vil vente i spænding på at høre fra Saxo Banks danske kunder.

Hvor er I, hvordan går det, hvordan har I det?

Så til alle i Anders Dams Bank: I er ikke alene.

Læs også