Positive takter på børserne

Aktiemarkederne var godt med under store dele af fredagens handel.Investorerne fandt blandt andet opmuntring i den tyske ifo-indikator.

Brevkasse for investorerInvestorerne havde tilsyneladende fået det rigtige ben ud af sengen fredag morgen, for kort efter åbningen begyndte de europæiske aktiebørser at vinde højde, og kursstigningerne accelererede efter offentliggørelsen af en overraskende stærk ifo-indikator fra Tyskland.

Det tyske ifo-indeks, der lodder stemningen blandt aktørerne i dele af tysk erhvervsliv vedrørende deres forventninger til fremtiden samt holdning til den øjeblikkelige økonomiske situation, steg i april-versionen til hele 101,6 fra 98,2 måneden i forvejen.

Højeste i næsten to år


Niveauet i april var det højeste siden maj 2008, og det var de færreste, som havde ventet en så stor fremgang i ifo-indekset, idet analytikernes prognoser gik på en forbedring i indikatoren til 98,7.

Ifo-indekset bygger på to underkomponenter - en forventningsdel og en for holdningen til den aktuelle situation, og i begge tilfælde var der sket klare forbedringer, så glæden over udviklingen var udtalt.

Det gode humør intakt


Knap havde offentliggørelsen af ifo-indekset ramt de finansielle markeder, før en række økonomer kunne konkludere, at hverken den økonomiske krise i Grækenland eller de mange problemer i forbindelse med askeskyen havde kunnet ødelægge humøret blandt lederne i tysk industri.

Når analytikerne skulle give et bud på årsagen til fremgangen i ifo-indekset, faldt tankerne på de lysere udsigter for tysk eksport. De eksportorienterede selskaber i Tyskland har i øjeblikket fornøjelse af den svagere euro, som har forbedret deres konkurrenceevne, og derudover er der tegn på øget vækst på nogle af de vigtige eksportmarkeder.

Det uventet stærke ifo-indeks for april var blot et i rækken af overraskende gode indikatorer fra tysk økonomi i denne uge, da både ZEW-indikatoren og PMI-indekset for fremstillingssektoren havde været positive bekendtskaber.

Fremlæggelsen af det vigtige tyske nøgletal efterlod en god stemning i de europæiske aktiemarkeder, men først på eftermiddagen var investorerne allerede i færd med at spejde efter næste vigtige indikator - tallet for ordreindgangen på varige forbrugsgoder i USA.

Ved første øjekast lignede opgørelsen noget af en skuffelse, idet ordreindgangen på varige forbrugsgoder i USA faldt med hele 1,3 pct. i marts, men februar havde budt på en stigning på 1,1 pct.

Faldet i ordreindgangen kom da også bag på stort set alle markedsdeltagerne, da analytikerne havde stillet en lille stigning i udsigt, men snart fik aktørerne fært af årsagen til det uventet store dyk.

Fald i efterspørgslen


Det var nemlig et fald i efterspørgslen efter passagerfly, som havde trukket ordreindgangen ned i marts, og fjernes transportmateriel fra opgørelsen, steg ordreindgangen på varige forbrugsgoder i USA faktisk med 2,8 pct. i marts.

De fælles europæiske valuta oplevede moderat medgang under dele af fredagens handel, men det var fortsat den amerikanske dollar, som havde fat i styrepinden.

Det overraskende stærke ifo-indeks for april, der vidnede om mere positive tendenser i tysk erhvervsliv, var et plus for den fælles europæiske valuta, og det samme var i første omgang grækernes ønske om at få aktiveret hjælpepakken fra eurolandene og IMF.

Grækenlands anmodning om at få aktiveret hjælpepakken på de 45 mia. euro rensede umiddelbart luften for en del usikkerhed vedrørende grækernes problemer med at få finansieret det store budgetunderskud. Men snart gik snakken i markederne på, at indholdet i hjælpepakken på lang sigt ikke var tilstrækkeligt til at løse Grækenlands problemer, og det satte en stopper for euroens stigningspotentiale.

Bidrog til interessen


Offentliggørelsen af ordreindgangen på varige forbrugsgoder i USA bidrog til at øge interessen for den amerikanske valuta, og fredag ved 16-tiden blev dollaren handlet til 560,70 kr., mens kursen under formiddagens handel havde bevæget sig i underkanten af 558,00 kr.

Der kom BNP-tal fra Storbritannien, som viste en fremgang på 0,2 pct. i 1. kvartal 2010, hvilket var en skuffelse, da analytikerne havde ventet en stigning i det britiske bruttonationalprodukt på 0,4 pct.

Fredag ved 16-tiden blev pundet handlet til 858,60 kr. mod 858,25 kr. eftermiddagen forinden.

Læs også