Grækenland nær gældskollaps

En eksplosiv vækst i renterne på græske statsobligationer giver næring til frygten for en omsiggribende gældskrise i euroland.

Hvad mange har frygtet kan i disse timer være på vej til at blive barsk virkelighed: Grækenlands kollaps.

I går eksploderede frygten for, at Grækenland ikke ved egen kraft kan arbejde sig ud af sine massive statsfinansielle udfordringer, da EU's statistiske kontor, Eurostat, oplyste, at underskuddet på Grækenlands statsbudget i 2009 nåede op på 13,6 pct. af bruttonationalproduktet (BNP).

Dermed er underskuddet endnu større end de allerede kritiske 12,7 pct., som forventningerne hidtil har lydt på.

Finansverdenen reagerede prompte med et brandudsalg af græske statsobligationer med det resultat, at den effektive rente på toårige statsobligationer under gårsdagens handel steg 2,91 procentpoint til 11,10 pct.

De toårige statsobligationer med udløb i marts 2012 har en kuponrente på 4,3 pct., men faldt i går til kurs 88,90, hvilket udløste den eksplosive vækst i den effektive rente.

Konsekvensen er, at prisen for at forsikre sig mod tab på græske statsobligationer er steget dramatisk.

I går steg den étårige præmie til 882.000 euro for at forsikre en beholdning af græske statsobligationer på nominelt 10 mio. euro, hvilket ifølge eksperter i dette marked signalerer en sandsynlighed for tab på 41 pct. Onsdag var præmien 640.000 euro.

Gældsomlægning?


..

Læs også