En uge med bekymringer

Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs har været et af de varmeste samtaleemner.

Den forgangne uge har været rig på kilder til bekymring og ærgrelse for aktieinvestorerne, selv om der har været adskillige lyspunkter i form af overraskende gode regnskabsmeddelelser.

Forrige fredag beskyldte det amerikanske finanstilsyn SEC investeringsbanken Goldman Sachs for bedrageri i forbindelse med salg af nogle papirer, og den slags skurrer i investorernes ører, så de fleste var en smule spændte på, hvordan begyndelsen af ugen vil forme sig på aktiebørserne.

I første omgang gav nyheden om Goldman Sachs anledning til en sur stemning omkring adskillige finansielle aktier.

Men allerede tirsdag tøede humøret lidt op, fordi der verserede forlydender om, at der havde været uenighed i SEC angående beskyldningerne mod Goldman Sachs, hvilket kunne indikere, at sagen måske ikke var særlig stærk.

Men tvivlen nagede fortsat i mange investorers sind - dog hjalp det lidt på nerverne, at Goldman Sachs midt i alt postyret fremlagde et overraskende godt regnskab for årets første tre måneder.

Mens nogle investorer var optaget af sagen vedrørende Goldman Sachs, kiggede andre op i luften efter en askesky fra Island, som umiddelbart ikke var til at få øje på, selv om den havde store konsekvenser på jorden.

Måske har nogle aktieinvestorer tidligere oplevet aflysninger i lufthavnen, men askeskyen fremkaldte et regulært kaos i store dele af den europæiske lufttrafik, da lufthavne i blandt andet Skandinavien, Storbritannien samt Tyskland blev lukket og alt flytrafik indstillet.

Flyveforbuddet fremkaldte et særdeles stort problem for de europæiske luftfartsselskaber, der i forvejen har deres at slås med oven på den økonomiske afmatning, og i begyndelsen af ugen blev der talt om, at nogle luftfartsselskaber måske kun var millimeter fra afgrunden.

Når flyene står på jorden, kan luftfartsselskaberne ikke tjene penge, hvorimod mange af omkostningerne stadig er til at tage og føle på, så tallene virkede astronomiske, når eksperterne forsøgte at give et bud på de daglig tab for flyselskaberne i forbindelse med flyveforbuddet.

Investorerne kvitterede hårdt og kontant for de mange problemer ved at sende en lang række luftfartsaktier ned, og de holdt sig heller ikke tilbage, når det gjaldt aktierne i flere af rejseselskaberne, der ligeledes var kommet i klemme af det islandske vulkanudbrud og det efterfølgende flyveforbud.

Læs også