Statens selskaber på nedtur

På tre år er statskassens høst fra statslige aktieselskaber raslet ned fra 3,4 mia. til blot 1,4 mia. i år.

Den slunkne statskasse kan se frem til den laveste udbyttebetaling fra de statsejede selskaber i flere år.

Mens selskaber som Dong, Post Danmark, DSB og Københavns Lufthavne for bare tre år siden samlet afleverede 3,4 mia. kr. til staten, vil der i år kun trille 1,4 mia. ind i kassen, viser en gennemgang af selskabernes årsregnskaber.

Forklaringen skal findes i den aktuelle økonomiske krise, som har sendt energipriser, brevmængder og flytrafik på nedtur.

Det største fald i udbytte er sket i Dong Energy, der har barberet en hel milliard af udbyttet siden sidste år.

»I 2009 fik vi et meget svagere resultat end i 2008, blandt andet fordi vi i 2008 oplevede rekordhøje energipriser, mens olieprisen i 2009 var helt nede og runde 40 dollar pr. tønde,« siger investor relations-chef Morten Buchgreitz. Han forventer dog, at energigigantens resultat i år bliver væsentligt bedre, ikke mindst fordi flere investeringer i bl.a. havvindmøller vil gøre sit indtog på bundlinjen.

DSB sender 158 mio. - halvt så meget som sidste år - til staten fra 2009-regnskabet.

»En hovedårsag til faldet er, at vi de foregående fire år som led i den politiske trafikaftale har betalt et ekstraordinært udbytte på samlet 1,6 mia. kr. fordelt over de fire rater. Samtidig havde vi det foregående år store indtægter ved ejendomssalg, som 2009-regnskabet skal holdes op imod,« siger økonomidirektør Bartal Kass, DSB.

Han venter, at 2010-resultatet lander på niveau med 2009.

Færre passagerer


..

Læs også