Tysk advarsel til Grækenland

Kun en langsigtet plan med en barsk genopretning af de offentlige finanser vil kunne udløse tysk hjælp til Grækenland.

Grækenland får ikke lov til at låne så meget som én euro af Tyskland, førend den græske regering har præsenteret »en bæredygtig plan for et balanceret statsbudget«.

Så bastant var budskabet i går fra Tysklands kansler, Angela Merkel, da hun for første gang kommenterede Grækenlands formelle anmodning om at aktivere den hjælpepakke på 45 mia. euro, som eurolandene og Den Internationale Valutafond (IMF) har stillet i udsigt.

»Vi vil afvente resultatet af forhandlingerne mellem den græske regering og IMF, men Tyskland er kun parat til at hjælpe, hvis Grækenland accepterer barske finanspolitiske indgreb i en årrække,« sagde den tyske kansler.

Forhandlingerne med IMF har ikke formået at bremse investorflugten fra græske statsobligationer, der mandag faldt yderligere i kurs med nye, dramatiske rentestigninger til følge.

Således steg den effektive rente på toårige græske statsobligationer med mere end 3,0 procentpoint til 14,66 pct., hvilket ifølge eksperter betyder en sandsynlighed på 55 pct. for, at den græske stat på et tidspunkt inden udgangen af 2011 må standse betalingerne.

Lige så ublid var medfarten for 10-årige græske statsobligationer med udløb i juni 2020 og en kuponrente på 6,25 pct. Her faldt kursen til 78,86 for en effektiv rente på 9,58 pct.

Investorernes og finansverdenens mistillid til de i gang værende forhandlinger skyldes ikke så meget tvivl om den nærmeste fremtid, da alle er er overbeviste om, at Grækenland vil få et lån på favorable vilkår, der skal sikre betalingen til ejerne af de græske statsobligationer for 8,5 mia. euro, der forfalder til indfrielse den 19. maj.

Langsigtet frygt


..

Læs også