Danske bønder kan miste milliarder

EU-kommissær lægger op til en omfordeling af landbrugsstøtten. Vindere kan blive bønder i Øst- og Centraleuropa, mens landmænd i Danmark og andre EU-lande må betale.

2,5 mia. kr.

Det tab kan danske landmænd måske se frem til i en ny, fælles landbrugspolitik i EU.

Den kan nemlig indebære en total omfordeling af landbrugsstøtten og betyde, at bønderne i Øst- og Centraleuropa skal have øget deres andel af støtten.

Det fastslår landbrugskommissær Dacian Ciolos, som allerede under høringen op til udnævnelsen første på året gjorde sig til fortaler af en mere fair og afbalanceret landbrugsstøtte. Et emne som den rumænske kommissær har stor opbakning til blandt EU-lande i Øst- og Centraleuropa.

Det nuværende system, hvor støtten tildeles på basis af produktionen i en historisk referenceperiode, er efter Ciolos mening ikke længere passende.

»Vi kan ikke fortsætte med en historisk reference, hvor landmænd i nogle lande har deres resultater for længe siden som basis for støtten. Det er uholdbart, at der på den måde er forskel på landmænd i et EU med nu 27 lande. Vi må på det område have en ny begyndelse i landbrugspolitikken,« mener Dacian Ciolos.

Ens for alle


..

Læs også