Folket skal stå bag

Interview Landbrugspolitik kræver folkelig opbakning, siger EU's nye landbrugskommissær.

Europæerne skal være bedre til at forstå den fælles landbrugspolitik. Og i første omgang bør debatten mere handle om indholdet i politikken - end om de omdiskuterede milliarder, som hvert år udbetales til EU's bønder.

Det er udgangspunktet for det arbejde, som EU's nye landbrugskommissær, Dacian Ciolos, har indledt. Den tidligere landbrugsminister i Rumænien afløste i februar danske Mariann Fischer Boel på posten som EU-Kommissær med ansvaret for op mod 40 pct. af fællesskabets samlede budget.

Den nuværende, fælles landbrugspolitik udløber i 2013, og de politiske forhandlinger om en ny ordning er indledt. I den forbindelse har Dacian Ciolos netop været på et todages besøg i Danmark for bl.a. at gæste en svinebedrift og toppen i dansk landbrug. Desuden deltager han i en international konference i København om netop fremtidens landbrugspolitik i EU.

Kommissæren gentager gerne igen og igen, at for ham er det afgørende ikke at diskutere pengene i landbrugspolitikken, men derimod indholdet. Dacian Ciolos erkender nemlig, at den fælles landbrugspolitik er kommet langt væk fra borgerne og mere blevet et anliggende for specialister og politikere.

»Landbrugspolitikken er ikke kun til for landmændenes skyld, men for hele samfundets, som bl.a. har brug for sikkerhed om fødevareforsyningen og områder som miljø og naturforvaltning. Det har vi bare ikke været gode nok til at få frem, men vi har brug for den folkelige opbakning og forståelse,« mener Dacian Ciolos.

Han henviser til en ny undersøgelse - Eurobarometer - som viser, at 90 pct. af borgerne i de 27 EU-lande samlet mener, at landbruget har betydning for fremtiden og har en forventning om, at landbruget leverer sunde fødevarer, beskyttelse af landskaberne og udvikling af økonomien. Men målingen fastslår samtidig, at størstedelen af borgerne slet ikke ved, hvad den fælles landbrugspolitik i EU står for.

Slagsmål om støtten


..

Læs også