Danskerne: Sælg SAS

Et stort flertal af danskerne vil have staten til at sælge sin aktiepost i SAS. •Opfordringen vækker splid på Christiansborg.

Mens økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) anbefaler, at man tænker sig godt om, før staten sælger ud af flere af sine selskaber, er de fleste danskere mere end klar til at sælge den statslige aktiepost i SAS. Godt 60 pct. mener, at regeringen skal sælge sin aktiepost i SAS og bruge pengene til at reducere statens underskud; mindre end 40 pct. vil holde fast i det traditionsrige selskab, viser en meningsmåling blandt knap 1.300 danskere, som den liberale tænketank Cepos har foretaget.

Den danske stat ejer i dag 14,3 pct. af SAS, mens den svenske stat ejer 21,4 pct. og den norske 14,3. Resten ejes af private aktionærer.

På Christiansborg er Dansk Folkepartis finansordfører, Kristian Thulesen Dahl, helt på linje med flertallet:

»Der er så mange flyselskaber, der ønsker at agere på markedet, og derfor er det ikke en statsopgave at eje et flyselskab. Det afgørende er, under hvilke vilkår staten kan komme ud af ejerskabet - for vi må sikre, at investeringen ikke går tabt, og at vi også i fremtiden kan understøtte København som trafikmæssigt knudepunkt,« siger han og kræver, at der findes en løsning, når krisen er forbi.

I februar erklærede finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) sig også klar til at se på et salg af SAS. Også den norske og den svenske regering har åbnet for et salg, og både SAS' bestyrelsesformand, Fritz Schur, og adm. direktør Mats Jansson har talt for en fusion.

To aktieemissioner


..

Læs også