Mobilnettet får et ordentligt ansigtsløft

De fire danske mobiloperatører udskifter eller opgraderer deres netværk for at give plads til flere kunder i nettet.

Telenor har bedt Nokia Siemens Networks om at bygge et helt nyt mobilnetværk til teleselskabet i Danmark.PR-foto

Der er fuld fart på opgraderingerne af mobilnetværkene i Danmark. Det er i høj grad det mobile bredbånds fremgang, der stiller stadig større krav til kapacitet i de danske mobilnet.

Senest har mobilselskabet 3 meddelt, at netværksproducenten Ericsson skal udbygge selskabets net i Sverige og Danmark.

"Her i Danmark er vi klar med 42 megabit per sekund i dele af vores netværk i slutningen af året. Næste skridt bliver så 84 megabit i sekundet, men der kan vi ikke sætte en dato på endnu," fortæller 3's kommunikationschef, Stine Green Paulsen.

Mobilselskabet 3 opgraderer sit net med HSPA-teknologien, som allerede er i brug i danske mobilnet. Det er dog lykkedes netværksproducenter som eksempelvis Ericsson at presse endnu mere ud af den kendte teknologi.

Tidligere har også topchefen i Telenor, Henrik Clausen, fortalt, at Telenor vil udnytte den kendte teknologi fuldt ud. Telenor oplyste i november, at selskabet har bedt Nokia Siemens Networks om at bygge et helt nyt mobilnetværk til teleselskabet. Et netværk, der også skal være klar til at håndtere LTE-teknologien, der understøtter endnu højere båndbredde end i de nuværende netværk.

En lignende proces er i gang hos TDC, hvor Ericsson udbygger og opgraderer telekoncernens danske netværk.

"Der er i virkeligheden tale om en parallel proces, hvor vi udbygger vores højhastigheds 3G-infrastruktur samtidig med, at vi parallelt gør vores infrastruktur klar til LTE," fortalte administrerende direktør Henrik Poulsen, TDC, til Computerworld i november.

Stine Green Paulsen fra 3 understreger, at udmeldingen omkring en opgradering af netværket med HSPA-teknologien ikke er udtryk for et fravalg af LTE.

"Dette betyder i øvrigt ikke, at vi fravælger LTE-teknologien, blot at vi er interesserede i at udnytte den eksisterende teknologi til at opnå nogle høje hastigheder, indtil LTE bliver en realitet," siger kommunikationschefen fra 3.

Telia holder kort tæt til kroppen
Efter at mobiloperatøren 3 nu har offentliggjort sine planer om at udbygge sit netværk i Danmark, er det nu kun Telia, der ikke har meldt noget officielt ud omkring en opgradering af mobilnettet.

Men også hos Telia finder en omfattende udbygning af netværket sted, fortæller administrerende direktør Jesper Brøckner.

"Telia er i gang med at opgradere hele netværket til 21 megabit i sekundet. Bemærk, at 21 megabit er den misvisende teoretisk maksimale download-hastighed. Vi har fortsat tænkt os at holde os til at kommunikere de hastigheder, man reelt kan forvente, som bruger," siger Jesper Brøckner.

"Forudsætningen for at kunne opnå de rigtige høje hastigheder er, at man ikke har flaskehalse andre steder i netværket. Derfor er vi også langt fremme i vores transmissionsopgraderinger," fortsætter han. Jesper Brøckner ønsker ikke at gå nærmere i detaljer om, hvorvidt netværket også er ved at blive gjort klar til LTE-teknologien, som allerede er blevet taget i brug i Sverige af samme selskab.

"Telias strategi indebærer også, at vi ikke lancerer teknologi, som reelt ikke er inden for rækkevidde for kunderne. Det vil sige, at vi lancerer ikke bestemte muligheder i netværket, hvis kunderne ikke kan købe et device, der understøtter det," siger Jesper Brøckner.

Han siger videre, at han ikke ønsker at kommentere LTE nærmere, fordi der finder en auktion af frekvenser sted om nogle måneder.

Til april udbyder IT- og Telestyrelsen frekvenser i 2,5 gigahertz-frekvensbåndet. Disse frekvenser er særdeles velegnede til LTE-teknologien, fordi høje frekvenser har høj kapacitet, mens rækkevidden dog er begrænset. Derfor vil det være i tættere beboede områder, at disse frekvenser vil blive taget i brug.

Højere hastighed kan betjene flere kunder
Teleanalytiker John Strand fra Strand Consult ser det som nødvendigt, at teleselskaberne fortsætter med at udbygge deres mobilnetværk, så de fortsat kan rumme stadig flere brugere.

"Hver gang man laver de her opgraderinger i nettet, så er det lidt misvisende at sige, at nu kan kunderne få 84 megabit, eller hvad det nu er. Det er jo ikke det, kunderne får. De får reelt noget, der er lavere," fortæller teleanalytikeren.

"Det drejer sig om at få mere kapacitet på den enkelte basestation og dermed få mulighed for at få kunderne hurtigere af nettet. Man skal huske, at jo hurtigere nettet eksekverer din ordre fra du går på nettet og henter noget i din browser eller per mail, desto hurtigere kan den smide dig af nettet igen og lade en anden kunde komme til," forklarer John Strand.

Nyheden om at mobilselskabet 3 vælger at opgradere sit netværk intensivt med HSPA-teknologien frem for at udskifte alt i nettet, ligesom Telenor gør, overrasker ikke John Strand.

"Telenor kører i forvejen med et gammelt net et stort stykke hen ad vejen, så der kan det betale sig for dem at lave et teknologiskifte på basestationen og sætte nye basestationer op. Men en stor del af 3's netværk er forholdsvist nyt, og derfor er det højst sandsynligt billigere at gå denne vej frem for LTE-vejen," siger han.

IT- og Telestyrelsen udsteder tilladelser til køberne af 2,5 gigahertz-frekvenserne i maj.

BRANCHENYT
Læs også