Sådan bliver 2010: Ny minister og ny medieskat

Traditionen tro har analysefirmaet IDC set i krystalkuglen, læst håndflader og vendt tarotkort for it-branchen. Se dem her:

Danmark får ny minister for videnskab og teknologi, hedder det i en spådom fra et såkaldt analysefirma. Her ses den nuværende minister Helge Sander (V). Arkivfoto: Jens Panduro

2009 var krisens år. Hvilken slags år 2010 bliver, kan vi kun spå om. Og det er lige præcis det it-analysefirmaet IDC har gjort forud for firmaets årlige "Directions"-konference, der netop er afsluttet.

Som i de foregående år forsøger IDC at forudse hvilke markedstendenser, der kommer til at præge it-branchen det næste år. Og hvis 2009 var krisens år, så er 2010 året for forsigtig fremgang.

Hvor det sidste år var manden med leen, der lå øverst i tarotbunken med en varsling om at it-investeringerne ville styrtdykke, så er der i år lidt mere optimistiske toner fra it-oraklet Per Andersen, der er administrerende direktør hos IDC Nordic.

"Vi tror på vækst i 2010, men det kommer dog næppe til at gå så hurtigt," siger Per Andersen.

Brændt barn skyr ilden
Ifølge Per Andersen vil et af nøgleordene for de kommende 12 måneder være forsigtighed. Det betyder, at selvom økonomien generelt bliver bedre, så vil virksomheder stadig være tilbageholdende med at investere i it.

"Markedet er lidt ligesom et barn, der har brændt fingrene. Selvom kurven vender, vil virksomheder være meget forsigtige med at gå ud og investere i nyt it," siger han.

Nye forretningsmodeller.
Et andet nøgleord for det kommende år, vil ifølge Per Andersen være 'nye forretningsmodeller'.

Dette skal ligeledes ses i lyset af den forsigtighed, der er i markedet i øjeblikket. Forsigtigheden betyder nemlig, at i de områder hvor der er en interesse, er den typisk drevet af nye måder at bruge teknologien på frem for at være drevet af en helt ny teknologi.

Kort sagt handler det om at skabe mere værdi, af det vi allerede har.

"Rådet til leverandørerne er at se på, hvordan man kan genopfinde sit marked over for sine kunder, i stedet for at opfinde en hel masse nye produkter - hvilket ellers traditionelt har været kendetegnet for it-branchen," siger han. Udover den forsigtige vækstrate, forudser Per Andersen, at 2010 bliver det år, hvor mobile enheder så småt vil se dagens lys som strategisk platform.

"Vi nærmer os ganske hurtigt en situation hvor den mest udbredte internet-enhed ikke længere er en PC, men er en mobil enhed. På et tidspunkt inden for en årrække vil vi derfor opleve, at mobile enheder bliver hovedarkitekturen, der kommer til at trække udviklingen," siger han.

Men selvom Per Andersen forudser, at både cloud computing og mobile enheder kommer til at have stor betydning for markedet det kommende år, tror han alligevel ikke, at det er det, vi i medierne kommer til at skrive mest om.

"Det der vil skabe store overskrifter, er hvis multimedieskatten bliver afskaffet, eller hvis en stor it-virksomhed opkøber en anden stor virksomhed. Begge ting som vi også forudser," siger Per Andersen.

Her er IDCs 10 forudsigelser for 2010:

1. It-branchen vil atter opleve positiv vækst.

2. 'Grøn it' vil blive erstattet af 'bæredygtig it'.

3. Cloud computing vil blive tværfaglig.

4. Vi vil blive ramt af en stor bølge af virksomhedsopkøb og fusioner.

5. EU vil godkende Oracles fusion med Sun Microsystems.

6. Flere industri-alliancer: Softwareleverandører bliver hardwareleverandører og hardwareleverandører bliver softwareleverandører.

7. Mindst ét stort datacenternedbrud vil få konsekvenser for større danske virksomheder.

8. Det bliver et skelsættende år for brugen af mobile enheder som strategisk platform.

9. Multimedieskatten bliver afskaffet eller ændret.

10. Danmark får ny minister for videnskab og teknologi...

BRANCHENYT
Læs også