Elselskaber skal kæmpe om kunderne

Virksomheder kan spare trecifrede millionbeløb på elbudgettet via elauktioner. Danmarks første online elauktionshus har set dagens lys i Hinnerup ved Århus.

Danmarks første elektroniske auktionshus for salg af virksomheders og offentlige institutioners elforbrug er nu realitet.

Auktionshuset blev åbnet i torsdags af klima- og energiminister Lykke Friis (V), som kan se frem til øget konkurrence på elmarkedet.

»Alle virksomheder kan spare penge. Det gælder også offentlige institutioner,« siger Hanne Kjærskov, direktør og medstifter af auktionshuset Get Through Power.

Hun peger på, at de foreløbige erfaringer med elauktioner viser, at der kan skæres op mod 12 pct. af elregningen. I kroner og øre betyder det, at alene kommuner, regioner og statslige institutioner årligt kan skære 100 mio. kr. af elregningen.

Mens også store og små virksomheder kan nyde godt af at spille elselskaberne ud mod hinanden i auktionshuset.

Det er landmand Morten Adamsen fra Lolland klar til at skrive under på. Han har som den første solgt sit årlige elforbrug - 240.000 kilowatt-timer (kWh) - på en online-auktion. Resultatet blev en pris det kommende år på 33 øre pr. kWh. I dag handles årskontrakter omkring 38 øre.

»Det var spændende at følge med i buddene. Først afgav de deltagende elselskaber et bud. Så var der pause i 15 minutter, hvorefter vi gik i gang med anden runde. Det pressede prisen yderligere 4-5 øre,« siger Morten Adamsen.

Efter oplevelsen undrer han sig over, at elauktioner ikke for længst har vundet indpas i elmarkedet, som blev givet fri i 2000.

Modstand fra elselskaber

..

BRANCHENYT
Læs også