Euroens fremtid på spil

Den græske krise kan sparke gang i historiske reformer og stramninger af eurosamarbejdet. En stribe forslag skal allerede i morgen drøftes af valutablokkens ledere.

Hele Europas fremtid står på spil på grund af den græske krise.

Sådan lød den dramatiske melding i går fra den tyske forbundskansler, Angela Merkel, der i en regeringserklæring i Forbundsdagen sagde, at »dette drejer sig om intet mindre end Europas fremtid og dermed også Tysklands fremtid i Europa.«

Med erklæringen forsøger Merkel først og fremmest at overbevise de tyske parlamentarikere om, at de inden på fredag skal stemme ja til regeringens beslutning om, at Berlin i de kommende år sender 168 mia. kr. af skatteydernes penge til Grækenland som en del af den gigantiske lånepakke, der skal afværge en græsk statsbankerot.

Appellen er primært rettet mod hjemmebanens skeptiske vælgere og politikere, der ikke ønsker at hjælpe grækerne ud af mange års lånefinansieret overforbrug og snyd og bedrag med offentlige økonomiske statistikker. Alt tyder dog på, at et flertal i Forbundsdagen stemmer ja til den enorme udskrivning, fordi den græske krise truer hele fundamentet under euroen, som i dag ligger i pengepungen hos 330 millioner europæere.

Frygt for dominoeffekt


..

Læs også