Regn baglæns til 102 dollars

Det er ikke svært at beregne, hvad råolieprisen vil være om få år. Man skal bare regne baglæns, siger eksperterne.

LONDON

I Europa og Nordamerika er billedet det samme: Olieraffinaderierne kører for stærkt nedsat kraft og med blodrøde tal på bundlinien.

Fra 86 pct. i 2005 er kapacitetsudnyttelsen i Europa nu nede på 75 pct., og i Nordamerika er trenden den samme med et fald fra 91 pct. i 2005 til i dag 81 pct. Selv de dygtigste direktører er ikke i stand til at skabe en rentabel drift i denne vitale del af olieindustrien.

»Råolie kan kun anvendes til én ting: At blive raffineret til en vifte af olieprodukter. Da prisforskellen på en tønde råolie og en tønde benzin eller autodiesel historisk er ret beskeden, har olieraffinaderierne skullet ligge tæt på slutforbrugerne for at minimere bl.a. transportomkostningerne. Derfor klynger olieselskaberne sig til deres olieraffinaderier, selv om de for nuværende er en dårlig forretning,« siger Aleksej Kornjenkov.

Han er direktør for strategisk planlægning i Gazprom Neft Trading, den russiske energimastodont Gazproms oliehandelsselskab i Wien.

»På trods af den store, ledige kapacitet i Europa og Nordamerika, er en række mega-olieraffinaderier under bygning i Mellemøsten og Det Fjerne Østen. Deres eksistensberettigelse er, at de mere rentabelt kan afsætte deres olieprodukter, end raffinaderierne i Europa og Nordamerika,« påpeger Gazpromdirektøren.

For meget benzin i Europa

..

Læs også