Habilitetsfokus nedtones i LD

Det er snart slut med de skærpede habilitetsbestemmelser, der ellers præger Lønmodtagernes Dyrtidsfond(LD). Da pengetanken er offentlig, har man nemlig skullet leve op til de skærpede regler om habilitet, som ligger under forvaltningsloven.

Det er dem, som tidligere LD-direktør og nuværende LD Invest-direktør Jeppe Christiansen ifølge Kammeradvokaten har overtrådt seks gange bl.a. via investeringen i mineselskabet Scanmining. Det er da også LD, der har forbudt Jeppe Christiansen personligt at eje aktier for at undgå interessekonflikter, oplyser Carsten Koch:

»Vi har aftalt med Jeppe Christiansen, at han ikke bør eje aktier, så længe LD Invest er rådgiver for hele LD's portefølje. Det er for at undgå interessekonflikter. Når vi fra 2011 har forvaltningen i EU-udbud, kan vi ikke længere stille sådanne krav. Så må vi stille internationale standardkrav til alle på området.«

I stedet skal habilitetsproblemstillinger så varetages via en interessekonflikt-håndteringspolitik, hvor kunder f.eks. orienteres om forvalterens personlige aktiebesiddelser, før opgaven sættes i gang.

Om de medarbejdere, der personligt ejer og handler aktier, gør sig skyldig i f.eks. insiderhandel eller kursmanipulation, skal som i dag kontrolleres af den interne ansvarlige for det. I LD Invest er det økonomidirektøren, der ved, hvornår fonden køber eller sælger en bestemt aktie, og derfor skal melde, at f.eks. en aktiehandler ikke må sælge ud samtidig med, at fonden køber et antal aktier.

Ikke tale om insiderhandel

..

Læs også