Stemningsskifte kom til udtryk i kurstab

Investorerne benyttede gårsdagen til gevinsthjemtagning, og det resulterede i kursfald efter formiddagens fremgang.

Det amerikanske privatforbrug og erhvervstilliden i Chicago var lidt svagere end ventet, og det også med til at trykke stemningen en tand. C20-indekset lukkede 0,7 pct. til 387,00.

»Gevinsthjemtagning var med til at presse aktierne efter de seneste dages fremgang. Nordkoreas retorik med krigsmeldinger i den sene handel flyttede også lidt fokus over på den geopolitiske scene. Det skyldes en afventende holdning op til den forlængede amerikanske weekend. Det amerikanske privatforbrug og Chicago PMI tyngede også stemningen,« sagde aktiechef Ole Kjær Jensen fra Sydbank til RB-Børsen.

A.P. Møller - Mærsk lukkede med et fald på 1,3 pct. til kurs 45.400. Maersk Line Ltd. har vundet fire af fem kontrakter med det amerikanske forsvar (Navy Military Sealift Commands Maritime Prepositioning Force). Den samlede kontraktsum er 1 mia. dollar og omhandler drift og vedligehold af 10 skibe. Kontraktperioden er fra 2010 til september 2015. APM Terminals har indgået en aftale med sin kinesiske partner Shanghai International Port Group om at sælge 25 pct. af sin belgiske havneterminal i Zeebrugge for lidt over 27 mio. euro.

Vestas lukkede 0,6 pct. højere i kurs 290,8. Efter drøje forhandlinger har regeringen, DF, Socialdemokraterne og SF fredag indgået en aftale om, at Danmark får et nationalt testcenter for vindmøller i Thy.

Den tyske Vestas-konkurrent Repower, som er ejet af indiske Suzlon, har aflagt regnskab for 2009/10. Vestas-investorernes fokus var på udsigterne for forretningsmiljøet og dermed på Repowers forventninger. For 2010/11 forventer Repower en vækst i driftsmarginalen på 7,5-8,5 pct. og en overordnet omsætningsvækst på 10-20 pct.

Nordea steg 0,3 pct. til kurs 49,58. Amerikanske Citigroup hævede anbefalingen på Nordea til ”hold” fra ”sælg”. Danske Bank faldt 1,7 pct. til kurs 122,9.

Novozymes var under pres, og aktien endte med et fald på 4,4 pct. til kurs 647.

FLSmidth steg 0,2 pct. til kurs 379,1. FLSmidth indgik en kontrakt til en værdi af ca. 239 mio. kr. med det statsejede uruguayanske selskab Administracion Nacional De Combustibles, Alcohol y Portland (ANCAP) på levering af udstyr samt overvågning til en opgradering af deres Paysandu cementfabrik, som FLSmidth leverede den første produktionslinje til i 1972.

Det blev til pæne stigninger hos Monberg & Thorsen og Højgaard Holding, efter at selskaberne og deres joint venture MT Højgaard havde aflagt regnskab for første kvartal. Selskaberne fastholdt forventningerne til 2010. MT Højgaards forventninger lyder på en omsætning på 9 mia. kr. og en overskudsgrad på 2-3 pct. Højgaard Holding endte 1,4 pct. højere i kurs 217,5.

»Vi fastholder forventningen fra marts, da var vi dengang klar over, at det var et svagt kvartal. Derfor var forventningen til vintereffekten indeholdt i forventningerne ved årsregnskabet i marts,« forklarede koncernchefen Kristian May over for RB-Børsen.

Læs også