Pensionist-fidus forsvinder

Fremover vil velhavende pensionister ikke længere kunne bruge kommunen som en billig bank. Samtidig betyder genopretningspakken, at højtlønnede må vente på dele af den skattelettelse, de blev stillet i udsigt.

Fremover er det slut med, at velhavende pensionister kan låne penge billigt af kommunen til at indefryse ejendomsskatten. Det er resultatet af den genopretningspakke, som regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om.

Fidusen var, at pensionisterne kunne låne penge til en meget lav rente i kommunerne, og lånet skulle først betales tilbage den dag, boligen blev solgt.

Pensionisterne har siden 1994 kun skullet betale en rente på halvdelen af Nationalbankens diskonto, og i den seneste tid har renten været på 0,5 pct. På den måde har pensionisterne kunnet bruge kommunerne som en billig bank, og gennem længere tid er den fidus blevet mere og mere populær.

»Ordningen har stort set været rentefri, og den har været så favorabel, at mange velhavende pensionister har valgt at bruge den, selv om de ikke havde behov for det. Så det er kolossale beløb, der er blevet indefrosset i kommunerne,« siger Henning Boye Hansen, seniorskattekonsulent i BDO ScanRevision.

5,5 mia. til gode

..

Læs også