Æret være alaotraens minde

Afsked Der blev i ugens løb taget afsked med både dyr, personer og skattestoppet.

Det blev en uge i afskedens tegn.

På billedet kan I se en fugl stirre intenst på jer. Det er et modelfoto af den såkaldte Alaotra lappedykker - også kendt under navnet Tachybaptus Rufolavatus. I denne uge blev den erklæret uddød.

Dødsårsagen skulle være en kombination af kødædende fisk og nylongarn.

I skal ikke have dårlig samvittighed, hvis I ikke har set den. For den holdt sig primært til én bestemt sø på Madagaskar, og den er ikke blevet set i 25 år.

Så tirsdag, 25 år efter at den var set senest, besluttede eksperterne, at nok er nok. Nu er den uddød.

Der var også et farvel til et æresmedlem i fodboldklubben, FCK, min tidligere pennefjende Flemming Østergaard, bedre kendt som Don Ø.

Fordi Flemming opførte sig præcist, som han plejer, men ikke var bestyrelsesformand, som han plejer, da FCK blev danske mestre, fratog bestyrelsen i den kriseramte underholdningsvirksomhed ham hans æresmedlemsskab kort tid, efter at han havde fået det.

Mit gæt er, at Flemmings øjne har stirret mindst lige så vildt som Alaotra lappedykkerens, da han fnyste til en journalist:

»Jeg er stadig æresmedlem«.

Nogle vil kalde bestyrelsens beslutning barnlig, andre tåbelig, og de fleste pinlig. Jeg tager alle tre.

Og så vil jeg komme med en lille bøn til den nye bestyrelsesformand, Lars Johansen, der har udtalt, at alle problemer kan løses, hvis tilskuerne køber en pølse og en øl mere: Må jeg ikke nok komme til et bestyrelsesmøde i Parken?

Det lader til at være mere underholdende end en fodboldkamp i Parken eller et ophold i Monky Tonky Land i Lalandia i Rødby.

Please!

Jeg skal nok tie stille.

Hvis ikke der var tale om et kriseramt børsnoteret selskab med ansvar for ca. 900 ansatte, så kunne man jo bare grine af det.

Men det er det jo.

Tag jer dog sammen!

Så blev studieværten Reimer Bo erklæret ”uddød” i DR efter interviewet med den svindeldømte Stein Bagger - ham med IT Factory.

Lidt ærgerligt, vil jeg mene. Jeg ville ellers gerne have været interviewet af netop Reimer Bo for mine elendige resultater som investor.

Jeg havde forestillet mig spørgsmål i stil med:

»Hvad føler du, når kurserne bare går nedad og nedad, og du ikke kan gøre noget? Er det ikke hårdt at være på hver uge? Skal vi ikke snakke om noget, du er god til?«

Det bliver så aldrig til noget.

Danske Bank har også taget afsked med euro- og aktiekrisen. I sit blad Investering slår to af bankens mange eksperter de optimistiske toner an.

Senioranalytiker Lars Tranberg Rasmussen fastslår, at »euro-krisen er afværget«, aktiestrateg Morten Kongshaug, at »globale aktier forventes at stige herfra«.

Man kan mene, at 25 år er vel meget, før man erklærer en dyreart for uddød, men at erklære krisen for slut efter få uger, er tilsvarende kækt.

Det hører så med, at bladet er trykt, inden markederne gik i panik i sidste uge. Lars og Morten: Vi følger op.

Vi har også taget afsked med skattestoppet.

Vi topskatteydere har i år fået store lettelser, og skulle de næste år have haft endnu større, fordi grænsen for, hvornår vi skulle betale topskat skulle hæves fra 389.900 kr. til 409.100. Det sker ikke, og det betyder, at vi i 2011 får en merskat på 1.170 kr., i 2012 på 2.280 og fra 2013 på 3.630 kr.

Vi kommer ikke til at betale mere end nu, men mere end vi var blevet lovet.

Alle skatteydere får så også lige en lille hilsen, fordi personfradraget ikke bliver reguleret opad.

Denne »nulregulering«, som det hedder i lovforslaget, koster os sammenlagt 969 kr. i den treårige periode. Det rammer de lavest lønnede relativt hårdest.

Børnechecken, der er en del af skattesystemet, er ikke uddød, men måske døende.

For fremtiden kan børnefamilier maksimalt få 30.000 kr. om året, og det vil sige, at stort set alle med tre børn eller flere får mindre end normalt. Der er dog en kompensationsordning frem til 2013.

Beslutningen om at ændre på børnechecken har givet voldsomme reaktioner. Stærkest i min erindring står et interview med en mor på tv. Hun erklærede, at hun ikke ville have fået barn nr. 7 (syv!), hvis hun havde vidst det her.

Jeg håber, at barn nr. 7 er så lille, at han eller hun ikke kan se tv, og at indslaget ikke ender på youtube. Man kan høre det for sig:

»Mor, ville du virkelig sælge mig for 17.212 kr., da jeg var lille?«

Tag den - mor!

Endelig vil jeg tillade mig at erklære fradraget for indbetalinger til fagforeninger for næsten uddød.

Og det er ret elegant lavet. I disse hektiske dage fokuserer fagforeningerne udelukkende på, at man maksimalt kan fratrække 3.000 kr. af sit fagforeningskontingent fra 2011.

Skatteværdien af det fradrag er 33,6 pct., og det betyder reelt, at vi skal betale 2.000 kr. plus det beløb, der ligger ud over de 3.000. Altså er ens kontingent 5.000, koster det en 4.000 netto.

Til det elegante. I forvejen er det aftalt, at den skatteværdi skal aftrappes, og i 2019 er den helt nede på 25,6 pct.

Det vil sige, at i 2019 kommer det til at koste 2.250 plus de 2.000 - altså 4.250 kr. Til den tid er værdien af fradraget altså blot 750 kr. værd.

Så i modsætning til lappedykkeren behøver vi ikke vente 25 år med at erklære det fradrag for uddød, er jeg ret sikker på.

Æret være dets og Alaotraens minde.

Læs også