Boligkøberne skal shoppe efter lån

Købere skal vænne sig til at gå til flere banker for at få lån til boligen, mener EDC.

Realkreditselskaberne må yde lån på op til 80 pct. af boligens værdi. Det er ifølge EDC blevet sværere for købere at få lov til at låne resten i banken.Foto: Colourbox Foto: Colourbox

Boligmarkedet lider under, at unge ikke får lov til at etablere sig i ejerbolig, fordi bankerne ikke vil yde lån.

Det mener landets største ejendomsmæglerkæde, EDC, som peger på, at en hel gruppe af unge købere stort set er forsvundet fra markedet.

»Man taler om de tabte årgange inden for uddannelse. Lige nu har vi tabte årgange af førstegangskøbere. For fem år siden købte mange 25-27 årige. De er der ikke længere i samme grad, og det skyldes større krav til egenopsparing,« siger Poul Erik Bech, formand for EDC, og landets største ejendomsmægler med 33 forretninger i Danmark og 11 i udlandet.

Realkreditselskaberne må yde lån på op til 80 pct. af boligens værdi. Det er ifølge EDC blevet væsentligt sværere for købere at få lov til at låne resten i banken.

»Hvis man ikke har 20 pct. af købesummen selv, har man en svær gang på jorden. Også for svær. Konsekvensen er, at førstegangskøbere må udsætte deres køb. Den forsinkelse er den egentlige årsag til, at boligsalget er for lavt,« siger Poul Erik Bech.

Alternativet er væk

..

Læs også