Lille ø med store visioner

Ø-Sammenslutningen og Smøernes Erhvervsudviklingscenter bistår småøerne med at etablere erhvervsmuligheder, som kan tiltrække nye beboere og flere turister.

»Nej, vinflaskerne skal ikke bare stå i én lang række oppe på hylderne og se kedelige ud. De skal jo sælges med tilbud a la tre for 100 kr. på store skilte. Det skal være indbydende. Der må gerne være lidt spræl.«

Hanne Tromborg Thaysen taler af erfaring. Som købmand på Thunø gennem en årrække har hun hentet en solid erfaring i, hvordan man sparker liv i en købmandsbutik på en lille ø.

En HD-eksamen i afsætning giver hendes ord mere vægt i hendes nye rolle som konsulent for Småøernes Erhvervsudviklingscenter - en organisation stiftet af en række ildsjæle på de 27 mindre, danske øer.

Hendes første opgave er at analysere, hvordan befolkningen på Femø kan sparke det nødbvendige liv i købmandsbutikken, Havnehøkeren.

Tilskud fra fond
Hanne Trombog Thaysen har fået begynderhjælp fra en fond, der betaler hende en lille løn. Hun går til opgaven med en græsrods ildhu og mener, at de 137 borgere sagtens kan fordoble omsætningen i butikken, hvis bare de ændrer indkøbsvaner.

Med i tasken har hun også et andet projekt, som hun skal tale med beboerne om. Det handler om at arrangere guidede, færdigpakkede ture for turister. Det har hun selv haft stor succes med hjemme på Thunø. Sidste år blev det til 60 af slagsen med 1.300 betalende gæster.

»Næste projekt bliver at gøre småøerne til aktive kursuscentre. Erhvervslederne er grundigt trætte af at holde kurser og konferencer på hoteller, som de ikke kan skelne fra hinanden. Derfor skal de da over og forkæles af os på øerne,« lyder det fra ø-konsulenten.

Mejeri med muligheder

Driftige beboere på øen øjner også andre udviklingsmuligheder. F.eks. i det for længst nedlagte mejeri. Her har beboerne foreløbig af Skov & Naturstyrelsen fået bevilget 40.000 kr. for at undersøge mulighederne for at få en osteproduduktion op at stå.

Derimod har beboerne returneret en bevilling på 50.000 kr. til forundersøgelser af, om det kan lade sig gøre at bygge et mindre plejehjem på øen. Da det kom til stykket, var det ikke muligt.

Både sekretariatschefen for Ø-Sammenslutningen, Claus Jensen, og Kai Winter, sekretariatschef for Smøernes Erhvervsudviklingscenter, erkender, at det kan være op ad bakke fortsat at skabe et bæredygtigt samfund for en ø som Femø.

»Turisme er naturligvis en del af løsningen. Men øerne skal passe på, at det ikke tager overhånd,« advarer Kai Winter.

»Øen må satse på små nicher. Men det bliver nu godt nok et langt træk,« filosoferer han.

BRANCHENYT
Læs også