Danmarks fald på it-ranglister er et wake up call

ITEK og IT-Branchen ser Danmarks tilbagegang på flere internationale it-ranglister, som et gult kort.

"Faldet på ranglisterne er bekymrende, og jeg synes, vi skal se det som et wake up call. Hvis vi skal være i særklasse, bliver vi nødt til at udvikle os hele tiden," siger Tom Togsverd, der er branchedirektør i ITEK.

Udtalelsen kommer, efter Computerworld har skrevet om Danmarks tilbagegang på to internationale it-ranglister. Danmark er gået fra en tredjeplads til en fjerdeplads på The Connectivity Scorecard og fra en førsteplads til en tredjeplads på World Economic forums årlige Networked Readiness Index.

Selvom placeringerne stadig er i den absolutte top, mener Tom Togsverd, at faldet er problematisk.

"Det er meget farligt bare at læne sig tilbage og sige: 'det går da meget godt'. Nu har vi i flere år pralet med, hvor højt vi lå på de her ranglister, men vores position i toppen er stærkt presset. Hvis vi vil være i særklasse, skal der sættes fart på udviklingen," siger Tom Togsverd.

Han bakkes op af Morten Bangsgaard, der er administrerende direktør i IT-Branchen.

"Det er klart et gult kort til Danmark, det er der ingen tvivl om. Det er et par skridt i den forkerte retning, og derfor er vi nødt til at gribe handsken og sætte turbo på udviklingen i Danmark som højhastighedssamfund," siger Morten Bangsgaard.

Socialdemokraternes it-ordfører, Yildiz Akdogan, har tidligere sagt, at der skulle politisk handling til for at komme tilbage i førertrøjen.

It skal sikre højere produktivitet
Tom Togsverd mener, at de danske virksomheder er for dårlige til at bruge it. De senere år har Danmarks produktivitet udviklet sig negativt, og her mener Tom Togsverd, at it kan være en del af løsningen.

"Vi har et kæmpe produktivitetsproblem. I andre lande investerer virksomhederne betydeligt mere i it og telekommunikation, og samtidig er de også bedre til at ændre arbejdsgange og derved opnå gevinsterne," siger Tom Togsverd.

Morten Bangsgaard mener også, at der er en del at hente i det private erhvervsliv. Han hæfter sig blandt andet ved, at Networked Readiness Index viste, at Danmark klarer sig dårligt, når det gælder muligheden for at rejse venturekapital, at vi har høj statslig regulering er virksomheder, og at vores skattetryk er blandt de allerhøjeste.

Når det gælder muligheden for at rejse venturekapital, ligger Danmark for eksempel på en 17. plads. Det er efter lande som Indonesien og Panama.

"Der er gode muligheder for at forbedre rammebetingelserne for it og telekommunikation i erhvervslivet. Det skal være med til at forbedre vores konkurrenceevne og sikre gode vilkår for innovation," siger Morten Bangsgaard.

IT-Branchen kritiserer også, at der næsten ingen offentlige penge investeres i it-forskning. I både ITEK og IT-Branchen ser man uddannelse som en vigtig forudsætning for, at Danmark er blandt de bedste it-lande.

"Hvis vi skal tiltrække de store multinationale selskaber, er det vigtigt, at vi har dygtig arbejdskraft," siger Tom Togsverd.

Derfor finder han det meget vigtigt, at man får dygtige unge til at tage uddannelser indenfor it.

"Det er vigtigt, at vi får fortalt, at det her erhverv er meget mere alsidigt, end mange tror. It handler ikke kun om programmører. Det er folk der skaber løsninger," siger Tom Togsverd.

Ligeledes synes både IT-Branchen og ITEK, at det er vigtigt, at hele uddannelsessystemet vægter it-kompetencer højt.

"Det generelle niveau af it-kompetencer i befolkningen er yderst vigtigt for, at vi bliver et højhastighedssamfund, der får noget ud af teknologien. Derfor skal it opprioriteres i hele uddannelsessystemet," siger Morten Bangsgaard.

Muligheder i EU-forskning
Et andet sted, hvor man hos ITEK ser muligheder for erhvervslivet, er i forhold til at deltage mere i de europæiske forskningsprogrammer.

"For det første er det dumt, at vi ikke gør mere for at få fat i de mange millioner, der er tilgængelige der. Men det handler også om meget mere end penge. Man får adgang til nogle internationale kontakter og til en masse viden, som ligger i de her projekter," forklarer Tom Togsverd.

Derfor har ITEK også i januar i år starter netværket DICTAT, hvor virksomheder og vidensinstitutioner, der beskæftiger sig med it og telekommunikation, kan deltage. Formålet er at styrke den danske deltagelse i EU's projekter på området.

"Alle parter skal involvere sig mere. Vi tager fat i de relevante universiteter og virksomheder, og jeg må da indrømme, at de skal have en hjælpende hånd for at komme i gang," siger Tom Togsverd.

Læs også