Storbritannien strammer nettet om piratkopiering

Det britiske parlament godkender omfattende telepakke. Internetudbydere skal slå ned på piratkopiering.

Kort inden det engelske parlament blev opløst for at parlaments-medlemmerne kan koncentere sig om den kommende valgkamp, blev den omfattende lovpakke "Digital Economy Bill" vedtaget.

Lovpakken indeholder lovgivning rettet mod en stor palette af digitale aktiviteter, blandt andet om skifte fra analog til digitalt sendenet, om kommercielt tv og regler for videospil.

Det er dog lovgivningen omkring ulovlig download af ophavsrettigheds-beskyttede værker - eller piratkopiering - som har fået mest opmærksomhed og skabt mest debat.

Det er især muligheden for at blokere for websites, som "er blevet brugt, bruges eller sandsynligvis vil blive brugt til eller i forbindelse med en aktivitet, der overtræder copyright", som er genstand for kritik.

Blokering af Wikileaks?
Den brede formulering om muligheden for at blokere websites fik under en parlamentsdebat den liberale demokrat John Hemming til at advare imod, at lovgivningen kan anvendes til at blokere et whistleblower-site som Wikileaks.

Wikileaks har i den forløbne uge frigivet en sikkerhedsklassificeret amerikansk militærvideo, der viser, hvordan amerikanske soldater i Irak i 2007 dræbte en håndfuld irakere, deriblandt to ansatte fra nyhedsbureauet Reuters.

Stephen Timms fra Labour-regeringen svarede, at lovgivningen ikke ville blive brugt til at begrænse ytringsfriheden, men gav ikke nogle forsikringer om, at sites som Wikileaks ikke vil blive blokeret.

Internetudbydere skal påvirke abonnenter
Ifølge lovgivningen kan rettighedshavere som musik- og filmselskaber rapportere overtrædelser til internetudbyderne, som så skal sørge for, at internetabonnenterne ophører med at medvirke til piratkopiering.

Det sker ved først at sende et brev til internetabonnenten, og senere kan begrænsning af båndbredde, blokering af websites og midlertidig suspendering af kundens internetforbindelse komme på tale.

Internetudbyder siger fra
En af de tre største internetudbydere i Storbritannien, TalkTalk, nægter at samarbejde under de betingelser.

På sin blog lover Andrew Heaney, TalkTalks direktør for strategi og regulering, at kun en domstolskendelse vil få TalkTalk til at overgive oplysninger om virksomhedens internetabonnenter til rettighedshavere.

Han lover også, at såfremt TalkTalk pålægges at afbryde en kundes internetforbindelse, vil TalkTalk nægte det og møde rettighedshaverne i retten om det spørgsmål.

Læs også