Manden bag Java vender Oracle ryggen

James Gosling, der opfandt Java, er den seneste eks-medarbejder fra Sun, der forlader Oracle.

Computerworld News Service: James Gosling, der skabte programmeringssproget Java, har opsagt sin stilling hos Oracle. Det offentliggør han selv i et blogindlæg.

Gosling sagde 2. april sit job op og har endnu ikke et andet job i sigte, fortæller han.

"Det er svært at svare på, hvorfor jeg sagde op: Stort set alt, jeg kan sige, der er nøjagtigt og ærligt, ville gøre mere skade end gavn," skiver han.

Gosling var teknologidirektør for Oracles klientsoftwaregruppe, og tidligere var han teknologidirektør for Suns produkter til udviklere.

I 1991 ledte han en lille gruppe programmører i et projekt på daværende tidspunkt med navnet Oak, som handlede om at bygge et objektorienteret programmeringssprog, der kunne bruges på en virtuel maskine. Det ville nemlig gøre det muligt at køre programmer på flere forskellige platforme såsom tv set-top-bokse. Dette arbejde udviklede sig til programmeringssproget Java, som fik luft under vingerne sideløbende med den stigende brug af internettet delvist på grund af inkluderingen af det nye sprog i browseren Netscape.

Gosling følger flere andre fremtrædende eksmedarbejdere fra Sun ud af døren, siden Oracles opkøb af Sun trådte i kraft i januar, heriblandt Suns koncernchef Jonathan Schwartz og medopfinder af XML Tim Bray.

For under en måned siden understregede Gosling, at Java er betydningsfuld for Oracle. "Oracle har bestemt været utroligt engageret i at holde Java og hele dets økosystem stærk og sund," sagde han under et foredrag ved et Java-symposium i Las Vegas.

Men omtrent samtidigt udtrykte han også utilfredshed over den voksende politisering af Java Community Process.

Den tidligere Sun-medarbejder Bray twitter, at han er "forbavset over, at Gosling holdt ud så længe, som han gjorde."

Oversat af Thomas Bøndergaard

Læs også