Telia og Telenor: Vi er uden alternativer til TDC's net

En række aktører har brugt flere milliarder kroner på at bygge nye netværk i Danmark, men bredbåndsudbyderne Telenor og Telia ser ingen alternativer til TDC-nettet.

Arkivfoto

I dag er TDC som det eneste teleselskab herhjemme tvunget til at holde sit fastnet åbent for andre bredbåndsudbydere. Det sker, fordi selskabet ifølge IT- og Telestyrelsen har en dominerende markedsposition.

Der er ellers mange andre tele-infrastrukturer i Danmark såsom fibernet, mobilnet, kabelnet og WiMAX-net.

Men er der reelt set et alternativ til TDC's traditionelle fastnet, kobbernettet?

De to teleselskaber Telenor og Telia, som begge udbyder bredbånd i TDC's kobbernet, har begge svært ved at få øje på alternativerne til TDC-nettet.

Administrerende direktør Jesper Brøckner fra Telia vurderer, at der umiddelbart ikke er udsigt til en fastnet-infrastruktur som alternativ til TDC's net ud over det fibernet, som en række elselskaber ruller ud. Et fibernet, som vel at mærke ikke er landsdækkende, påpeger Telia-direktøren.

"Derfor er Telia nødt til at bruge både TDC's kobber-infrastruktur samt fibernet og kabelnet. Kobbernettet vil også i de næste fem til seks år være den eneste vej ud til alle danske husstande. Så konkurrencen vil i høj grad fortsat ske på tjenester leveret via det kobbernet, som jo er blevet udviklet gevaldigt i de seneste år," forklarer Jesper Brøckner.

Han peger på, at ingen for 10 år siden havde forestillet sig, at det ville være muligt at levere tjenester som HD-tv på kobbernettet, men det er muligt i dag, fordi hastigheden i TDC-kobbernettet er blevet hævet år for år.

Telenor på linje med Telia

..

Læs også