Adobe opgiver Flash-udvikling til iPhone og iPad

IPhone-folket skal ikke forvente Flash-understøttelse i fremtiden, efter Apple har kaldt Flash-formatet for "lukket og proprietært".

Paul Sakuma iPhone 3Gs. Foto: Apple

Softwareselskabet Adobe kaster håndklædet i ringen og dropper sin ellers hidtidige strategi med at udvikle værktøjer, der kan få det udbredte Flash-format til at køre på Apples iPhone og iPad.

Det skriver BBC.

Som udgangspunkt kan de populære Apple-produkter ikke køre Flash, og det har Adobe længe arbejdet på at udbedre.

Betingelser spiller ikke for Flash
Bruddet mellem Adobe og Apple sker dog nu, efter Adobe i for en god uges tid siden lancerede softwaren Creative Suite 5, der blandt andet indeholder oversættelsesværktøjer, som automatisk kan oversætte Flash-kode til programmer, som kan køre på iPhone.

Inden Creative Suite-lanceringen opdaterede Apple sine betingelser for den licens, som selskabets mange tredjepartsudviklere følger, når de skal udvikle applikationer til iPhone og iPad.

Ændringen i Apple-betingelserne betød blandt andet, at udviklerne ikke måtte benytte oversættelsesværktøjer som Creative Suite 5.

Adobes svar på den udmelding var, at selskabet da stadig ville levere oversættelsesværktøjerne, men nu har piben åbenbart fået en anden lyd.

"Vi vil stadig levere muligheden for at målrette applikationer mod iPhone og iPad ved hjælp af Creative Suite 5, men vi har ingen planer om at foretage yderligere investeringer i den funktion," skriver Adobes produktmanager, Mike Chambers, på sin blog.

Lukket og proprietært
Mike Chambers langer også mere personligt ud efter Apple på sin blog.

"Som udviklere nok ved, så skal man som iPhone-udvikler indstille sig på, at Apple til enhver tid kan afvise eller forbyde dit udviklingsarbejde," lyder det på bloggen.

Apple har taget til genmæle i it-tidsskriftet Cnet, hvor æble-selskabet beskylder Flash for at være "lukket og proprietært".

Apple vil derfor fokusere på at understøtte åbne standarder, der kan det samme som Flash, hedder det i Apples udtalelser over for Cnet.

Adobe vil nu fokusere mobil-kræfterne på at udvikle Flash-værktøjer til Googles Android-platform.

"Heldigvis er iPhone ikke den eneste spiller på markedet," lyder det på Mike Chambers-bloggen.


Læs mere:
Apple - gud eller fanden for udviklere?


Det er utrolig populært at udvikle applikationer til iPhone og iPod Touch, men platformen er også hårdt styret af Apple. Senest har nye krav fra Apple mødt heftig kritik.

Læs også