Bluetooth 4.0 sparer på strømmen

Der kommer ifølge brancheforening nye produkter allerede til juni.

Foto: Colourbox.

Computerworld News Service: Den næste version af Bluetooth vil være nøjsom nok med strømmen til at kunne bruges i enheder, der kører på de flade såkaldte knapcelle-batterier, oplyser brancheforeningen Bluetooth special interest group (SIG), der arbejder med trådløse standarder.

Bluetooth 4.0 vil med sit lave strømforbrug være økonomisk nok til at kunne bruges i en lang række mere lavteknologiske produkter såsom skridttællere, glukometre til måling af blodets blodsukkerindhold, elmålere og ure, som alle kører på knapcelle-batterier, der er designet til at holde i årevis.

Version 4.0 af Bluetooth-specifikationen gør det også muligt at bruge teknologien over længere afstand, der nu vil være op til 61 meter, hvilket er mere på linje med Wi-Fi - en teknologi som Bluetooth i stigende grad konkurrerer med.

Udviklingen af Wi-Fi ligger dog heller ikke stille. Wi-Fi Alliances Wi-Fi Direct-standard sigter efter at kunne bruges til en lang række trådløse formål med korte afstande, hvilket tidligere ellers eksklusivt var Bluetooths gebet. Den nye Bluetooth-standard - eller i hvert fald den megen medieomtale - er delvist en reaktion på Wi-Fi Direct.

"Bluetooth 4.0's lave energiforbrug er virkelig banebrydende," siger Gartners trådløs-analytiker Nick Jones, som citeret af Bluetooth SIG i foreningens pressemeddelelse om den nye standard.

"Hos Gartner mener vi, at Bluetooth 4.0 er den vigtigste mobilteknologi i 2010 primært på grund af dens evne til at bryde murene ned til nye markeder for Bluetooth-teknologi og producenter af forbruger-elektronik. Vi glæder os til at se teknologien ramme markedet."

Produkter med Bluetooth 4.0 vil sandsynligvis benytte sig af den strømeffektive single-mode tilgang eller integrere single-mode-funktionalitet i den normale dual-mode tilgang. Fra et bruger-perspektiv signalerer version 4.0 en opspaltning af Bluetooth i to forskellige formål: De strømslugende (pc'er, headsets, mobiltelefoner og kameraer) og de mere strømeffektive.

Problemet for Bluetooth er, at ud over niche-formål såsom headsets til telefoner, nogle få trådløse tastaturer samt forbindelsesmulighed til mobiltelefoner plus nogle få vertikale markeder så bruges teknologien næsten ikke i den brede befolkning.

Selvom teknologien er indbygget i mange bærbare, så har Bluetooth lidt samme skæbne som den trådløse infrarød-teknologi, der sigtede efter at blive brugt til printere, men som blev helt ignoreret af slutbrugerne. Trådløse forbindelser til strømeffektive, lavteknologiske enheder udgør nok standardens bedste håb om at vinde indpas.

Oversat af Thomas Bøndergaard

Læs også