Adobe-direktør: Apples opførsel minder om 1984

Teknologi-direktør Kevin Lynch beskriver Apple som Big Brother i den berømte Mac-reklame.

Foto: AP/Kevork Djansezian Foto: AP/Kevork Djansezian

Computerworld News Service: Apples afvisning af Flash til iPhone skader innovationen og "minder på mange måder om 1984," lyder det fra Adobe Systems' teknologi-direktør, Kevin Lynch.

Han antyder dermed, at Apple er blevet til selv samme 'Big Brother', som virksomheden opponerede imod i den ikoniske reklame fra samme år.

Historien handler om meget mere end HTML versus Flash. Det handler om valgfrihed på internettet," sagde teknologi-direktør Kevin Lynch under Web 2.0 Expo i San Francisco onsdag, da han blev bedt om en kommentar til "elefanten i rummet" under et interview på scenen.

"Jeg synes, det minder om 1984 på mange måder," tilføjede Kevin Lynch senere, tilsyneladende med en reference til Apples berømte Macintosh-reklame, hvor en kvindelig atlet slynger en hammer ind i en gigantisk storskærm i et rum fyldt med grå drone-arbejdere. Ansigtet på skærmen blev dengang anset for at repræsentere de dominerende magter i computerverdenen.

Kevin Lynch sammenlignende desuden Apples opførsel med 1800-tallets jernbaneselskaber i USA, som formåede at sløve udviklingen, fordi forskellige virksomheder anlagde jernbaner i forskellige størrelser.

"Det var hverken godt for branchen, for den amerikanske økonomi eller for konkurrencen, og det er det samme, der er ved at ske nu til stor skade for internettet," advarede Kevin Lynch.

"I dag svarer de varierende jernbane-størrelser til det at omskrive applikationskode til specifikke styresystemer, hvilket på samme tid er både dyrt og ineffektivt," sagde han.

Udtalelserne er det seneste kapitel i den offentlige kamp, der har efterfulgt Apples afvisning af Adobes Flash-teknologi til iPhone, iPad og iPod Touch. Apples administrerende direktør Steve Jobs siger at beslutningen er taget, fordi Flash dræner batteriet og går ud over enhedens generelle performance, og fordi Flash ikke er åben standard.

Kevin Lynch har allerede svaret på kritikken og antyder, at Adobe har opgivet Apple og nu foretrækker at fokusere Flash-udviklingen på konkurrerende mobile platforme som for eksempel Google Android, BlackBerry og Palm (der inden længe bliver en del af Hewlett-Packard).

I mellemtiden er amerikanske myndigheder angiveligt ved at undersøge monopolanklager mod Apple i forhold til den måde, virksomheden kræver af sine udviklere, at de anvender Apple-værktøj til at skabe applikationer til iPhone. Kevin Smith hentydede tilsyneladende også til disse rygter onsdag.

"Jeg synes ikke, det er virksomhedens rolle at fortælle folk, hvad de skal bruge. Det har vi samfundet og loven til," sagde han.

"Apples teknologiske problem er ikke, at Flash ikke virker, men tværtimod at det rent faktisk virker. Man kan skabe en Flash-applikation, der virker fint på tværs af styresystemer, og det kan de ikke lide," erklærede Kevin Lynch.

Der var en del diskussion under Web 2.0 konferencen, der handlede om, hvordan Flash vil stå sig i konkurrencen mod HTML 5, der er den kommende version af internettets 'markup language', og som vil komme til at understøtte funktioner som video og animation. Steve Jobs mener, at HTML 5 vil kunne udgøre et alternativ til Flash.

Kevin Lynch gjorde det onsdag klart, at Adobe ikke vil lægge alle sine æg i samme kurv. HTML 5 er "et stort skridt fremad" og Adobe vil forsøge at skabe "verdens bedste værktøj" til HTML 5-udvikling, sagde han. Men han tror samtidig, at Flash vil forblive et skridt foran.

"Der er masser af plads til innovation i Flash," sagde Kevin Lynch.

Adobe fremviser for eksempel en prototype på en enhed udviklet af Nvidia, der kører med Flash, på virksomhedens stand til konferencen, fortalte han. Der vil komme en del af den slags enheder til salg i løbet af anden halvdel af i år, tilføjede han.

"Alt den innovation, der foregår blandt en hel stribe virksomheder, vil klart komme til at overskygge, hvad der sker hos et enkelt firma," forudså han.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen

Læs også