Hvis jeg kunne gøre det om...

Hvad ville du gøre, hvis du var 24 i dag og skulle etablere en virksomhed? Superiværksætter Richard Branson svarer på spørgsmål fra læserne.

Et af mine yndlingscitater går på, at »90 pct. af livet kommer helt af sig selv«, fordi det at finde modet til at forfølge en vision og stifte en ny virksomhed ofte afhænger af netop dette første skridt.

Når du har øjnet en mulighed inden for en bestemt branche, er det største problem for en spirende iværksætter at have mod nok til at gå efter drømmen og at få rejst den vigtige startkapital. De følgende to spørgsmål minder mig om, hvordan jeg fik etableret mine første virksomheder, og hvad jeg ville gøre anderledes, hvis jeg havde haft chancen.

Hvis du var 24 i dag, og du fik en sum penge svarende til 3.000 dollars til at bygge en virksomhed op med, hvilken type virksomhed ville du vælge? Og hvad hvis budgettet var 25.000 dollars?

Alex Bodislav, Bukarest, RumænienSvaret er let. Det ville helt sikkert være en slags webbaseret virksomhed, og jeg er ikke sikker på, at det ville gøre nogen forskel, om jeg havde 3.000 eller 25.000 dollars at gøre godt med.

Jeg indledte min karriere i slutningen af 1960'erne med mit første forretningsforetagende, magasinet ”Student”. Jeg begyndte med at sælge én udgave ad gangen, og snart efter solgte jeg plader fra en telefonboks. Forlags- og musikbranchen har det svært i dag pga. de forandringer, som internettet har medført - men hvor der er forandring, er der muligheder.

Prøv en gang at se på, hvordan Apple har revolutioneret musikbranchen med deres online musikforretning, iTunes, samt deres digitale musikafspiller, iPod. Apples designs er så geniale, og deres greb om forbrugerne så stærkt, at de har indtaget mobiltelefonmarkedet med storm. Alle skal have en. Derefter lagde de forlagsbranchen ned med deres iPad.

En hel branche er skudt op omkring design af applikationer - spil, magasiner og bookingmaskiner - der passer til Apples anordninger. Succesrige applikationsdesignere og forlæggere tjener allerede en formue - på samme måde som forlags- og musikmagnater gjorde det i 1960'erne og 1970'erne.

Jeg har altid været fascineret af alle typer indhold - musik, bøger, tv og film. Virgin har investeret i alle disse brancher, dog med blandet succes. Hvis jeg blev genfødt som 24-årig, ville jeg kigge nærmere på dette område for at finde et såkaldt ”App-gap” - et hul i markedet eller en mulighed for at vende op og ned på markedet og udfordre de store spillere.

I dag ville jeg også tænke stort: Iværksættere har kun ganske få geografiske grænser, der kan stå i vejen for succes. Da jeg startede Virgin, var vores projekter begrænset til Storbritannien pga. økonomiske begrænsninger og kulturelle forskelle. Med udviklingen af internettet blev verden hurtigt meget mindre, og i dag er den et langt mere kosmopolitisk og forbundet sted.

..

Læs også