Vestas mod lysere tider

Energi: Ordrebogen i Vestas har samlet støv det seneste år. Men nu går det mod lysere tider.

»Samlet forventer vi, at Vestas har modtaget ordrer på ca. 22 mia. kr. i 2. kvartal,« lyder buddet fra senioranalytiker Jacob Pedersen i Sydbank op til fremlæggelsen af Vestas-regnskabet i dag.

Her vil fokus især samle sig omkring sundhedstilstanden på ordrebogen, der afspejler, hvad man skal forvente af fremtiden.

1. kvartal viste nemlig en ordrebog med bestillinger på 21,6 mia. kr., hvilket skal ses i forhold til 2010-målet om at nå en omsætning på 52 mia. kr.

Med til historien hører, at salgskurven på sigt skal stige stejlt, idet Vestas-chef Ditlev Engel i 2015 venter at sælge vindmøller for 112 mia. kr.

»Den rekordstærke ordreindgang har ifølge vores estimater løftet værdien af ordrebogen fra 20 mia. kr. efter 1. kvartal til 35 mia. kr. efter 2. kvartal,« siger Christian Nagstrup, senioranalytiker i Jyske Bank, i en prognose op til Vestas-regnskabet.

Holder analytikernes forventning stik, vil Vestas komme ud af 1. halvår med en ordrebeholdning på niveau med sidste forår - inden ordrestrømmen for alvor tørrede ud. Til gengæld er der fortsat plads til forbedringer, hvis man sammenligner med situationen ved fremlæggelsen af regnskabet for 1. halvår 2008. Dengang bugnede ordrebogen med bestillinger på 6.529 MW til en værdi på omkring 54 mia. kr.

mist

Læs også