Kursfald efter fremgang på aktiebørserne

Det danske obligationsmarked lukkede tirsdag med små kursfald, idet en øget risikoappetit fik investorerne til at handle de europæiske og amerikanske aktieindeks højere.

Aktiefremgangen kom til trods for en skuffelse i det tyske ZEWbarometer samt dårligere tal end ventet tal for det amerikanske boligmarked. I modsat retning trak en overraskende stærk auktion i Irland samt tal for den amerikanske industriproduktion i juli.

Irland skulle tirsdag ud og sælge statsobligationer for 1,5 mia. euro, men også Belgien og Spanien havde auktioner på programmet. Selv om det ikke var det helt store beløb, som Irland skulle hente i markedet, så blev det stadig en test for efterspørgslen i det lidt mere risikofyldte marked. Auktionen blev en stor succes, hvor statsobligationerne med udløb i 2014 blev overtegnet 5,4 gange, hvor renten landede på 3,63 pct. Statsobligationer med udløb i 2012 blev overtegnet 2,4 gange, mens renten her landede på 5,39 pct.

Det tyske ZEW-barometer blev offentliggjort tirsdag formiddag og viste et overraskende stort fald til 14,0 i august fra 21,2 i juli. Analytikerne havde ventet et langt mindre fald til 20,0 i august.

Underkomponenten for den nuværende situation viste modsat en pæn stigning til 44,3 i august fra 14,6 måneden forinden, mens analytikerne havde ventet en stigning til 24,0.

»Andet kvartal har vist en temmelig god udvikling, men nu er markedsdeltagerne blevet en anelse mere nervøs for, at vi ikke vil opleve de samme vækstrater i de kommende måneder,« udtalte finansdirektør Uwe Bechtolf hos selskabet Messer Group til Bloomberg News.

Tirsdag eftermiddag bød på nyt for det amerikanske boligmarked. Påbegyndt boligbyggeri viste en stigning på 1,7 pct. i juli, hvilket var en tand under analytikernes forventninger om en stigning på 2,0 pct. Opgørelsen fra forrige måned blev desuden nedrevideret til et fald på 8,7 pct. fra tidligere et fald på 5,0 pct.

Modsat faldt byggetilladelserne med 3,1 pct. i juli sammenlignet med analytikernes forventninger om et mindre fald på 0,5 pct.

RB-Børsen

Læs også