It-kriminelle får for let spil

Mange virksomheder bliver udsat for data-angreb, som de let kunne have forsvaret sig imod. Kun 4 pct. af såkaldte databrud, som er undersøgt i en ny international rapport, ville det have været svært eller dyrt at imødegå.

Bag rapporten står selskabet Verizon, der sælger tele- og it-ydelser til virksomheder i mange lande. Selv om sagerne om databrud stammer fra en række lande, og ingen af dem er sket i Danmark, så er rapporten ifølge Verizon også gyldig for danske virksomheder.

»Det er de samme ting, virksomhederne ikke får gjort, og de samme systemer, vi bruger,« siger Christian Iversen, sikkerhedskonsulent i Verizon Business Danmark.

Budskabet er, at virksomhederne skal tage sikkerheden seriøst. Den gode nyhed er, at man kan komme langt med mere snusfornuft.

»Med nogle almindelige virkemidler og ved at bruge virksomhedens teknologi rigtigt kunne man undgå mange af disse databrud,« siger Christian Iversen.

Virksomhederne skal i forhold til de ansatte holde styr på, hvilke it-systemer hver ansat skal have adgang til.

It-brugere med særlige privilegier skal der holdes særligt øje med - og så skal virksomheden slå ned på mindre it-overtrædelser.

Illegalt materiale og pornografi på pc'en er et godt tegn på, at der senere vil opstå et brud i sikkerheden.

Læs også