Spring ud i eventyret

Et eksamensbevis er ikke nogen garanti for succes. En iværksætter har også brug for vedholdenhed, held og glæde.

Jeg har læst, at du valgte ikke at fortsætte i skole efter du blev 16 år, men i stedet gik

dine egne vej og fik succes. Er det efter din mening nødvendigt med et eksamensbevis fra universitetet for at blive fremgangsrig? Jeg er selv universitetsstuderende, og somme

tider spekulerer jeg på, om jeg ville være bedre stillet foruden. Hvad mener du om det?

Jeg mener selv, at jeg har nogle rigtig gode - sågar innovative - forretningskoncepter til nye virksomheder, men jeg står over for den svære opgave at omsætte mine ideer til

virkelighed. Hvilket råd vil du give mig, for at jeg kan løse denne opgave?

Felipe Herriges, Brasilien

Uddannelse er en fantastisk ting. Jeg er heldig på nuværende tidspunkt i min karriere, at jeg har muligheden for at lære mange nye fag, der veksler fra klimapåvirkninger til muligheden for at kolonisere Mars.

Jeg er også heldig med, at jeg møder så mange interessante mennesker og har muligheden for at udveksle ideer med dem. Disse mennesker omfatter bl.a. tidligere ledere som f.eks. Kofi Anan, Nelson Mandela og Mary Robinson, forsker og miljøforkæmper James Lovelock samt Burt Rutan, som er ingeniør og projektleder for vores Virgin Galactic-projekt.

Fordi Virgins projekter og brancher er så alsidige, og fordi vores fond, Virgin Unite, udfordrer os til at løse nogle af vores generations største problemer, giver mit arbejde mig erfaringer, som jeg ofte sammenligner med et udvidet universitetsfag. Jeg nyder hvert et minut af rejsen.

Men da jeg var ung, var skolen ikke nem. Jeg var ikke en god studerende - dels fordi jeg er ordblind (en diagnose, som først blev stillet meget senere) og dels pga. af min rastløse natur. Jeg havde svært ved at koncentrere mig i timerne og tilbragte meget af min skoletid med at drømme om nye virksomheder og om at starte dem op.

De første virksomheder, som jeg skabte, inklusiv en som beskæftigede sig med at dyrke juletræer, blev ikke nogen succes, men erfaringerne gav mig blod på tanden og viden om, hvor vigtig uddelegering er.

Da jeg var 16 år, var jeg klar til at forlade skolen, men min far, Edward Branson, var meget imod min beslutning. En weekend besøgte han mig på min kostskole, og her forsøgte han at overtale mig til at fortsætte mine studier. Han håbede, at jeg ville blive advokat ligesom ham. Jeg gik modvilligt med til det, og han kørte hjem og fortale min mor Eve om ”vores” beslutning.

Hun blev ikke glad. Hun bad ham køre den lange tur igen lige med det samme og forsikre mig om, at det var ok at stoppe. Det gjorde han, og jeg forlod skolen den sommer. Jeg kiggede mig aldrig tilbage. Jeg fik således lanceret magasinet Student, og nogle år senere stiftede jeg Virgin Records. Min far siger sommetider med, at den anden tur hjem fra kostskolen blev den bedste i hans liv.

Min historie er meget personlig - og min strategi vil langt fra virke for alle. Et eksamensbevis kan være meget nyttigt, fordi det viser, at du har opnået de evner og byggesten, som er nødvendige for at begynde din karriere.

Men at få et eksamensbevis er kun det første skridt på vejen, og det er ikke nogen garanti for succes. Du skal også være i besiddelse af en god portion arbejdsmoral og være fast besluttet på at klare dig - både med hensyn til din virksomhed og i livet. Derudover får du brug for en god portion held.

Jeg vil råde dig til at se dine studier som noget positivt og forsøge at nyde din tid på universitetet. Prøv forskellige ting af, mens du er der - start eventuelt en virksomhed op, hvis det er det, som interesserer dig.

I Johannesburg har vi etableret Branson School of Entrepreneurship med det formål at hjælpe spirende iværksættere og deres nystartede virksomheder. Mange af vores studerende er unge mænd og kvinder, der er fast besluttede på at studere intensivt samtidig med, at de opbygger deres virksomhed. Et af de vigtigste budskaber, som vi giver dem med på vejen, er vigtigheden af at være glad for sit arbejde. Det har været et vedvarende budskab gennem min karriere. Jeg har altid forsøgt at have det sjovt med mine vovestykker og eventyr, fordi jeg tror på, at det er den bedste måde at leve på. Så når du starter din første virksomhed op, så sørg for at både virksomheden og iværksætteri er noget, som du trives med.

Når du når til startfasen, så vær ikke bange for at tage springet.

De fleste iværksættere lykkes ikke med deres første virksomheder - jeg ved det, for jeg lykkedes ikke med mine - men den erfaring, du får, vil hjælpe dig i dine næste forsøg.

Du skal være meget beslutsom og acceptere, at de tidlige stadier i en ny virksomhed mest handler om at overleve.

At omsætte ide til virkelighed er den udfordring, som alle iværksættere må lære at mestre. Forsøg at se dine ideer ud fra dine kunders synsvinkel - det vil hjælpe dig med at finde frem til hvilke ideer, som kan blive til noget.

Et klassisk eksempel på dette er Virgins højhastighedstog på strækningen langs vestkysten i Storbritannien.

Da vi satsede på vores franchise i 1996, kunne vi se, at togpassagerer havde fået nok af vores fremtidige konkurrenter, for deres tog var langsomme, overfyldte og ubekvemme. De ønskede hurtigere tog, siddepladser som i fly, underholdningsmuligheder og god mad. Vi designede vores tog til at imødekomme disse behov og skabte nye, moderne tog - senest med trådløst internet.

Der var forsinkelser, som primært skyldtes et behov for at forny skinnerne, så de passede til den krængeteknik, som vores tog benytter sig af, men jeg er stolt af at kunne sige, at vores statistik har forbedret sig væsentligt, og at antallet af passagerer er støt stigende.

Jeg vil ønske dig held og lykke med det hele, Felipe! Hvis du vælger at færdiggøre din uddannelse, så giv alt, hvad du har, og glem ikke, at uanset om du arbejder for en virksomhed eller starter din egen op, så arbejd hårdt, vær udholdende og smil, så er du godt på vej til at få succes.

BRANCHENYT
Læs også