Double dip en gave til bankerne

Aktieanalyse Frygten for det såkaldte double dip har skæppet godt i bankernes kasser.

Det er ikke så svært.

Man tager en ung mand direkte fra Handelshøjskolen. Derefter gemmer man hans spinkle lemmer væk bag et jakkesæt.

Jakkesættet må gerne være lidt for stort. Det giver indtrykket af en vis uskyldighed, sårbarhed og dermed troværdighed.

Et så spinkelt ungt menneske vil da ikke påføre nogen af os noget ondt vel?

Der er tale om en ung mand, som man føler en vis omsorg over for og et akut behov for at give et solidt måltid med ekstra sovs, hvis han kom forbi og citronfromage med flødeskum. Ja, det skal da ikke mangle.

Det er en person, som man har lyst til at råbe til: »Så kom da og bliv min svigersøn« og pjuske hans hår dog uden den ønskede effekt på grund af mængden af voks i hovedbunden.

Jeg taler om de danske aktieanalytikere, der, har man indtryk af, nærmest kan bestille tid hos det såkaldte TV2 Finans for at fortælle om enkeltaktier, nationaløkonomi eller sågar den globale økonomi.

Jeg ved det, det er omvendt: Det er TV2 Finans, der bestiller tid hos de unge mennesker, fordi de leverer varen. De snakker tv-sprog altså hurtigt og uforståeligt, og så kan de fyre ord som fluktuation, downgrade og shareholdervalue på en måde, som om de forstod dem.

For dem, der ikke ved det:

Jeg har det bedst med, at aktieanalytikere sidder og passer deres arbejde foran en edb-skærm, og jeg er nærmest imod, at de sidder inde i min tv-skærm.

Så er det på plads.

Disse pæne unge mænd forsøger nemlig at fortælle os, hvilke resultater virksomhederne kan få. Af helt naturlige grunde, som jeg vender tilbage til, har de ikke en jordisk chance for at forudsige noget som helst, men de gør det.

Og hvad sker der, når de rammer forkert?

Ja, det giver endnu en tur foran kameraet, hvor de får god tid til at udtrykke deres overraskelse, forbavselse og forbløffelse. Og så kan de underfundigt tilføje, at de nu er klar til at revurdere deres opfattelse af aktien til køb, akkumuler eller outperform. Stort set aldrig lyder det: Sælg for hulen!

Deres bud er med andre ord gratis, og på det seneste har de fået endnu et trumfkort. I har garanteret hørt om det.

Frygten for double dip. Her er ikke tale om en dip til specielt store chips, som en af mine kollegaer nærmest dagligt udtrykker det. Han synes faktisk, at det bliver ved med at være sjovt.

Nej, her er tale om frygten for to økonomiske nedture i dermed to aktiekrak i træk.

Det kort er blevet trukket dagligt på det seneste.

Enhver anbefaling af en bestemt aktie bliver stort set altid afsluttet med et forbehold for double dip.

Her er jeg nødt til at bryde ind. For hvis man tror på et double dip, gælder kun ét råd. Jeg har givet det før, men gør det gerne igen: Sælg og bliv på sidelinjen et godt stykke tid.

Men netop det råd er analytikerne ikke meget for at give. De har troligt fortsat deres anbefalinger og spillet double dip-kortet ind imellem. Og hvad er konsekvensen af det?

Jo, handlen er eksploderet på Fondsbørsen i august, faktisk så markant, at der er blevet flyttet betydelige markedsandele mellem børsmæglerne.

Således er Sydbank rykket op på fjerdepladsen over børsmæglere og har bl.a. fortrængt en gigant som Credit Suisse.

Og nu kommer vi til analytikernes muligheder for at forudsige regnskaber præcist: De er ikke til stede. Regnskabsloven giver så vide rammer for virksomhederne, at de kan forskyde større poster alt efter, hvad der passer, og skal man seriøst vurdere et bankregnskab, skal man kende kreditkvaliteten af kunderne.

Og det har en analytiker ingen muligheder for at gøre. Den slags er top secret!

Hysteriet omkring Vestas, Genmab og flere andre biotekaktier viser, at analytikerne er dumpet. Kun de mere seriøse analytikere, som eksempelvis Dansk Aktie Analyse, der ikke har noget i klemme i form af at skulle sikre handelsindtægter til sin arbejdsgiver, har advaret mod denne hype, inden det blev tydeligt, at der var noget galt. Samme historie ses med Cimber Air.

Jeg har besluttet mig for at give nogle bankanalytikere chancen. Det er analytikere, der virker lidt mere rå end andre, og de er ansat i Nordeas Private Banking-afdeling. Private Banking er for mere velhavende kunder.

Jeg har noteret mig, at Nordeas analytikere er meget præcise i deres anbe-falinger. En af dem har jeg fulgt og købt aktier i FLSmidth.

Aktien har fået tæsk på det seneste, og det er en klar overreaktion, konstaterer Bjarke, Claus, Michael og Lars i en analyse.

I samme analyse skriver de fire i øvrigt, hvilke aktier de selv ejer. Det kan jeg godt lide.

Ingen af dem har FLS, som de ser muligheder i på langt sigt. På kort sigt »er risikoen i aktien øget på grund af frygten for et double dip!«

Der var den igen: Double dip eller rettere frygten for det har skæppet godt i bankernes og andre børsmægleres kasser.

Det er næsten for let.

BRANCHENYT
Læs også