Amerikansk jobrapport gav kursfald

Fredagens vigtigste opgørelse var den amerikanske arbejdsmarkedsrapport, som var klart bedre end ventet, og det gav finansstemningen et solidt løft.

I den sene handel satte stemningen sig alligevel efter et svagt ISM-erhvervstillidstal for servicesektoren. Ugens to helt tunge makrotal var arbejdsmarkedsrapporten og onsdagens ISM for industrien, og over hele ugen er renterne derfor steget.

Den amerikanske jobskabelse blev på minus 54.000 i august, hvor analytikerne havde ventet jobtab på 105.000. Yderligere blev julis tal oprevideret til minus 54.000 fra minus 131.000. Jobskabelsen i den private sektor blev på 67.000 i august, hvilket også var bedre end ventet. Her lød analytikerprognosen på 42.000. Ydermere blev julis tal oprevideret til en privat jobskabelse på 107.000 fra 71.000. Arbejdsløsheden steg til 9,6 pct. i august fra 9,5 pct. i juli, hvilket var på linje med forventningerne.

»Vi har tidligere pointeret, at det er udviklingen i den private beskæftigelse, som er afgørende at følge i denne tid. Derfor kommer dagens tal som en positiv overraskelse. Ikke mindst fordi beskæftigelsen i den private sektor endda blev opjusteret med 66.000 for de tre foregående måneder,« vurderede cheføkonom Helge J. Pedersen fra Nordea.

I den sene handel blev det til en skuffelse fra ISM for servicesektoren, da ISM faldt til 51,5 i august, mens analytikerne havde ventet en mindre tilbagegang fra 54,3 i juli til 53,2.

Detailsalget i eurozonen fik ikke hedeslag henover sommeren. Detailsalget steg i juli mere end ventet, da væksten blev opgjort til 1,1 pct. på årsbasis mod forventninger om en stigning på 0,6 pct. I juni var stigningen beskedne 0,4 pct. I forhold til måneden før blev stigningen på 0,1 pct. mod uændret i juni.

Det samlede PMI-indeks i eurozonen for august faldt marginalt fra juli, da det blev endeligt opgjort til 56,2 i august mod 56,7 i juli. Der var, ifølge Bloomberg News, ventet 56,1 i august, som var den værdi, den første opgørelse viste. Indekset er altså revideret en lille smule op.

BRANCHENYT
Læs også