Fjerlet computer med mobil-styresystem

Toshiba klar med den første bærbare med Android som styresystem.

Bernhard Rampf / www.layoutsatz-

Toshiba lancerer i denne måned sin første bærbare computer med et styresystem hentet fra mobiltelefon-verdenen. Fordelen er den samme, som man kender fra mobiltelefoner: Altid tændt og alligevel lang batteritid og lav vægt.

Styresystemet er Googles Android, som er konkurrent til iPhones iOS-styresystem. Målt i antal solgte smartphones har Android i øvrigt overhalet både iOS på iPhone og samtlige andre mobile styresystemer på markedet.

Da Android er beregnet til at være online hele tiden via WiFi eller 3G og bruges til e-mail, sociale tjenester som chat, Facebook, Twitter samt surfe på internettet, se YouTube og fotos, er systemet også velegnet til små lette netbook-computere, der ikke skal bruges til tunge kontor-opgaver. Det er sådan en pc, Toshiba AC100 er. Ikke en fuldblods kontor arbejds-bærbar.

Apple har selv på tilsvarende vis anvendt iPhone-styresystemet iOS på sin tastaturløse tavle-pc, iPad.

Toshibas Android-pc AC100 og er både supertynd og superlet. Den vejer kun 870 gram og er på sit tyndeste sted kun 14 mm tyk - og 21 mm, hvor den er tykkest. Skærmen er på 10,1 tommer med en opløsning på 1.024 x 600 pixels, dvs. det er en typisk netbook-skærmstørrelse. På grund af styresystemet er den klar på under et sekund.

Toshiba er også gået nye veje med valget af en Nvidia Tegra T20 mobil processor i AC100. Nvidia er mest kendt for sine lynhurtige grafikkort til pc, og hurtig grafik og opdatering af internetsider er en af Tegra-processorens stærke sider.

Ved konstant brug er batteritiden i AC100 på otte timer, dvs. en hel arbejdsdag. På standby er batteritiden 7 dage.

Der findes et hav af programmer til Android, også små Office-pakker, så man kan tage en del af kontorarbejdet med sig.

Toshiba AC100-modellen, der kommer i butikkerne denne måned, koster vejledende 2.599 kr. inkl. moms og er kun med trådløs WiFi-forbindelse. En model, der også har 3G indbygget, kommer på markedet senere i år.

BRANCHENYT
Læs også