Øget tiltro til USA's økonomi

Investorerne har fået mere fidus til USA's økonomi siden jobrapporten.Til gengæld har nøgletallene fra Tyskland langt fra været overbevisende.

Selv om intet endnu er afgjort, har aktieinvestorerne fået mere ro i sindet, når det gælder helbredstilstanden i den amerikanske økonomi. Siden fremlæggelsen af jobrapport fra USA i forrige uge er det en udbredt opfattelse, at sandsynligheden for et såkaldt double-dip i den amerikanske økonomi er reduceret.

Men der er ingen tvivl om, at de kommende nøgletal skal være af overbevisende karakter, hvis investorerne helt skal ligge frygten for en ny recession på hylden.

Den amerikanske jobrapport for august var på mange måder ikke noget at prale af, men indholdet var kort og godt bedre end ventet.

Der forsvandt 54.000 job uden for landbruget i USA i august, hvilket lyder af meget, men investorerne havde frygtet et næsten dobbelt så stort tab af arbejdspladser, så reelt var der tale om en positiv overraskelse.

Det helt store plus i den amerikanske jobrapport var den private sektors bidrag, for i august blev der skabt 67.000 nye arbejdspladser i det private erhvervsliv i USA, mens analytikerne kun havde ventet en fremgang på 40.000.

Den stigende jobskabelse i den private sektor kan love godt for fremtiden, og sammen med lidt behagelige nyheder fra amerikansk industri i form af et uventet stærkt ISM-indeks lagde det låg på de værste bekymringer.

Investorerne har ellers haft deres bange anelser vedrørende soliditeten i det økonomiske opsving på den anden side af Atlanten, og det har de for så vidt stadig.

Til gengæld har de tidligere været ganske fortrøstningsfulde, når det handlede om den tyske økonomis evne til at agere vækstlokomotiv i eurozonen, men i sidste uge kom der lidt malurt i det bæger.

For i juli faldt de tyske fabriksordrer med hele 2,2 pct. i forhold til måneden i forvejen, og den udvikling kom bag på de fleste markedsdeltagere, fordi analytikerne havde stillet en stigning i industriordrerne på 0,5 pct. i udsigt.

Nu skal der mere end et skuffende tal for de tyske fabriksordrer til, før analytikerne ligger søvnløse, men fremlæggelsen af det uventet store fald i august gav anledning til bekymrede miner.

For som en økonom udtrykte det, så virker det i øjeblikket, som om de faktiske tal er svagere end signalerne fra tillidsbarometrene.

Så hvad hjælper det at regne med en masse fugle på taget, når der reelt kun kommer et par stykker?

Tilbagegangen i de tyske fabriksordrer i august var den største på en enkelt måned siden februar 2009, og flere analytikere udtrykte bekymring for, at faldet i industriordrerne kunne være et vink om, at væksten i Tysklands økonomi er for nedadgående.

I første omgang afstedkom de tyske ordrertal ikke større postyr i de europæiske aktiemarkeder.

Men de vil sikkert nage i mange investorers bevidsthed et stykke tid, fordi netop kraften og fremgangen i Tysklands økonomi kan forsyne eurozonens økonomi med den fornødne styrke til at holde gang i opsvinget trods gældskrise og budgetstramninger.

BRANCHENYT
Læs også