Højhastighedstog nødvendige

Antallet af vigtige flyruter til og fra Danmark kan falde i løbet af det kommende årti. Det kan true velfærden i Danmark og fortrænge landet til udkantseuropa.

Danmark har i dag langt flere flyruter til og fra landet, end befolkningstallet giver grundlag for.

Det er en fordel for danske virksomheder og dermed for dansk økonomi. Rutenettet er imidlertid i fare for at blive udhulet, og det kan koste velfærd.

»Danmark er afhængig af at have et stort antal flyruter både til Europa og til oversøiske metropoler i USA og Asien. Vores velfærd bygger i høj grad på, at vi kan flytte varer, tjenesteydelser og viden hurtigt og effektivt,« fastslår Kristian Anders Hvass, adjunkt ved CBS, center for turisme- og kulturledelse.

Men uden højhastighedstog til lufthavnen, vil det på langt sigt være umuligt at bibeholde den nuværende position i Nordeuropa, advarer Københavns Lufthavne A/S, der frygter, at Danmark dermed vil blive skubbet ud i udkanten af Europa.

»Vi er nødt til at vokse, hvis vi skal følge med konkurrerende lufthavne i udlandet. Derfor skal langt flere mennesker have lynhurtig adgang til lufthavnen. Ellers vil vi miste trafik, og det kan true dansk økonomi,« siger Henrik Jørgensen, kommunikationsdirektør i Københavns Lufthavne A/S.

Kundegrundlaget for lille

..

BRANCHENYT
Læs også